Přihlásit

Ochránci přírody bojují proti čtyřkolkářům (Prima Family)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bára KOZÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Konečně je tu počasí, na které jsme čekali, jenže spolu s ním se do českých lesů vrátila bezohlednost i agresivita. Teď budeme mluvit o postrachu všech ochránců přírody. Drancují louky, ničí cesty, v lesích se prohánějí jako šílenci - čtyřkolkáři. U Nového Města na Moravě řádění silných strojů nabírá na síle.

Lenka KOVANDOVÁ, redaktorka
--------------------
Hluboké lesy, nepřístupné terény, rozblácené cesty. Tichá příroda, kde hledáme především klid. V klidu ale nezůstane nic. Lesní zvěř před nimi prchá. S těžkými stroji se dostanou všude. Nezastaví se před závorami ani zákazy vjezdu. Jsme na Novoměstsku. V okolí přírodní rezervace, chráněná krajinná oblast. Majitelé i správci lesů jsou v pohotovosti, stejně jako lesní stráž. Na této cestě ještě zůstaly po hlučných čtyřkolkách a motorkách stopy.

František MUŽÁTKO, předseda mysliveckého sdružení, Slavkovice
--------------------
Takovýhle hrabáky, některý mají tyto teréňáky na tom. Každý je schovanej za kuklou a mizí. Většinou jezdí jenom, v tý přilbě uvidíte jenom oči, anebo ani ty ne, mají tmavý skla v létě a fičí pryč.

Lenka KOVANDOVÁ, redaktorka
--------------------
Škody jsou velké. Podle myslivců čtyřkolkáři nerespektují nic a nikoho. Jenže ukázat prstem je velmi složité. Přímo v Novém Městě na Moravě je komunita čtyřkolkářů. Některé z nich se nám podařilo najít. Od začátku se od všeho distancují. Zničené louky, vyježděné koleje a vyplašenou zvěř prý musí mít na svědomí někdo jiný.

místní čtyřkolkář
--------------------
Tím, že ta vysočina je pěkná, tak sem jezdí i jiní čtyřkolkáři, jezdí sem čtyřkolkáři, co slyšíme, z Brna. Ti samozřejmě, protože je tady nikdo nezná, tak tady můžou řádit, jo. Je to možný. Slyšeli jsme to.

místní čtyřkolkář
--------------------
Určitě je to špatně, že jo, ale říkám, my tady jezdíme, když my jedeme někam, tak jezdíme po polních cestách a samozřejmě dodržujeme, jo, nejezdíme nikde po polích, po loukách, jako to my takoví určitě nejsme.

František MUŽÁTKO, předseda mysliveckého sdružení, Slavkovice
--------------------
Myslím si, že to využívají kompletně všichni. Kdo to tady trošku to okolí zná, tak už to nají zmapovaný.

Jan ŠPAČEK, vedoucí střediska zemědělského družstva, Slavkovice
--------------------
Jezdí nám po loukách, po poli, po jatelinách, jo, ale šance je zastavit nebo je identifikovat nemáme.

Lenka KOVANDOVÁ, redaktorka
--------------------
Několikatisícová pokuta, směšná částka pro někoho, kdo za stroj dal stovky tisíc. A tak na loukách a v lesích dochází i k ostrým střetům. Čtyřkolkáři se snaží ujet za každou cenu a i pro ránu nejdou daleko. I lesníci a myslivci proto sáhli po tvrdším metodách. Mezi stromy natahují ocelová lanka, cesty zatarasují betonovými kvádry.

Petra ŠMÍDOVÁ, mluvčí žďárské policie
--------------------
Policie, bohužel, není vybavena technickými prostředky, které by umožňovaly nějakým způsobem zasahovat proti čtyřkolkářům.

Michal ŠMARDA, starosta Nového Města na Moravě
--------------------
Je potřeba, když někdo vidí, že se něco takového děje, ty čtyřkolky mají registrační značky, takže je potřeba si je opsat a hlásit to, no. Jinak to, bohužel, nedokážeme řešit.

Lenka KOVANDOVÁ, redaktorka
--------------------
Jenže i na to mají fígl. Registrační značka je zakrytá, borci na čtyřkolkách zmizí dřív, než stačíte něco říct. Akce z Beskyd je ale jasným důkazem toho, že nikdo není nepolapitelný. Ochránci přírody se tu nevzdávají a proti rychlým strojům tvrdě jdou. Čtyřkolkáře nečekají zrovna bezstarostné časy. Policejní kontroly přitvrdí a každý, kdo sjede z lesní cesty, si koleduje o pořádný malér. A to už není varování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.