Přihlásit

Šel na divočáka, potkal medvěda (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvěd táhne na Zlín. Tříletý medvědí samec byl ještě na konci května v Beskydech, kde ho zachytily kamery, když přelézal plot vojenského prostoru. Ale před pár dny ho spatřil myslivec v lese u Provodova - stokilové zvíře se tak na dvacet kilometrů přiblížilo ke Zlínu.
"Kolem půl desáté večer jsem uslyšel zapraskání a z východní strany Komonce se blížila větší hnědá koule," popsal setkání Alois Prachař z Provodova.
Naštěstí byl na posedu, kde číhal na divočáky. Medvěd chvíli větřil, pak sebou škubl, vzal si kukuřici z návnady a zašel do houští. Zřejmě zde nebyl poprvé.
Podle odborníků medvěd do Vizovických vrchů dorazil z Beskyd a Javorníků. Je to jeho tradiční migrační trasa. "Medvědi sem přecházejí ze slovenských hor, které zaplavují turisté," upřesnil ekolog Milan Orálek.
Podle něho lidem velké nebezpečí nehrozí. Měli by se však raději vyhýbat houštinám, kde může medvěd přes den podřimovat. Při nenadálém setkání by mohl být nebezpečný.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.