Přihlásit

Srny i zajíci bojovali v jezeře o život (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obrovské jezero vytvořila rozvodněná řeka Morava v červenci 1997 u Moravského Písku na Hodonínsku. Téměř dva a půl měsíce se pak páchnoucí voda plná nesklizených tlejících obilovin a kukuřice držela v místech, která byla dříve domovem srn, zajíců či koroptví.
Voda přitom dosahovala až do dvou a půl metru. Zalila téměř tři čtvrtiny, tedy 800 hektarů půdy obhospodařované Mysliveckým sdružením Dubina z Moravského Písku. Smrt v poklidném jezeře, na jehož konec zesláblá zvěř neměla šanci doplavat, tak našlo na osmdesát kusů srnčí zvěře, šedesát zajíců polních a sto šedesát bažantů a koroptví s mláďaty. Povodeň vyplavila také hnízda křepelek i podruhé hnízdících kachen, které seděly právě na vejcích. "Zvěř se neměla kam uchýlit. Jsme v luhu a nejsou tady žádné vyvýšeniny. Voda byla kašovitá a zvířata v ní nemohla plavat. Topila se. Vystrašené a zmatené kusy, kterým se přece jen podařilo zachránit, vehnali pak často zvědaví lidé zase zpátky do vody," vzpomíná na otřesné zážitky z povodní tamní myslivecký hospodář Zdeněk Sečka. Vybavuje si, jak se tehdy myslivci na člunech snažili vystresovaná zvířata bojující o život zachraňovat.
"Ani patnáct let po povodni se stav zvěře nevrátil do normálu. Bude to trvat ještě další desítky let," míní myslivec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.