Přihlásit

Lidičtí myslivci se věnovali dětem (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidice
Denně sedíme u počítače a přírodu si ´posíláme mailem´ v nádherně uspořádaných barevných fotografiích, a to především tu cizokrajnou. Slovo myslivec máme spojené spíše s pravopisnými cvičeními nebo krimi zprávami v televizi. Spíše máme povědomost o tom, jak se daří pražským gorilám, než jestli je v okolí obce dostatek zajíců, bažantů a srnčí zvěře.
Jenže ono nestačí jenom nad tím mávnout rukou, nebo ruce založit v klín, ono je potřeba pro změnu něco udělat a začít hezky u nejmladší generace.
Myslivecké sdružení Orel Lidice to vzalo za ten správný konec. Na úterý 26. června připravili jeho členové akci Myslivci dětem. A tak se více než stovka dětí z 1. až 5. třídy Základní školy Hřebeč dopoledne a na dvacet žáčků ze školní družiny při ZŠ Buštěhrad odpoledne dostavilo ke klubovně sdružení Orel Lidice. Děti si nejdříve poslechly poutavé povídání Marty Hanfové a Václava Peka ml. o tom, kdo je a co dělá myslivec, jaké druhy zvěře (srnčí, černá, ptactvo, škodná, dravci) žijí v okolí našich obcí. To vše s ukázkami paroží, vycpanin, trofejí a obrázků a také otázkami do publika malých posluchačů, kteří často přidali i své vlastní zážitky. Následovala naučná myslivecká stezka, na které si děti vyzkoušely své právě nabyté vědomosti, dovednosti, ale také šikovnost, takže nechybělo ručkování přes potok, hod na cíl, střelba ze vzduchovky a celá řada dalších disciplín. Vše završila i ukázka hašení lesa od hřebečských dobrovolných hasičů.
"Nechtěli jsme soutěž v pravém smyslu, ale zato takovou, aby byla spojená s pohybem," říká Marta Hanfová, která s nápadem uspořádat toto setkání s myslivci a s přírodou přišla už před třemi lety. "Nikdo tedy neskončil první, druhý či třetí, ale věříme, že všichni si odnášejí nové vědomosti a hlavně spoustu zážitků." Děti také pilně a pravidelně přinášejí celý rok do škol krmení pro zvěř, které si myslivci odvážejí. Při úterní akci bylo krmení naopak pro děti - myslivci si pro ně na závěr připravili výborné občerstvení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.