Přihlásit

Desítka sokolích mláďat v NP Šumava (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na pěti šumavských hnízdištích se vylíhli sokoli, také díky ornitologům a pracovníkům Informační a strážní služby

Šumava
Sokolský slet před týdnem sice skončil, ale sokolí téma je stále aktuální. Na pěti hnízdištích ležících na území Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava v těchto dnech vyrostli a vyletěli mladí sokoli stěhovaví. Jejich počet odhadují odborníci kolem desítky.

Populace roste
"V současnosti máme na území Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava celkem sedm hnízdních lokalit sokola," říká Tomáš Lorenc, ornitolog NP a CHKO Šumava.
"Oproti dvěma původním hnízdním lokalitám během 90. let je to zřejmé zvýšení početnosti, které souvisí s růstem populace sokola stěhovavého v Evropě včetně našeho území," pokračuje Tomáš Lorenc. Monitoringem sokola stěhovavého se dlouhodobě zabývá České svaz ochránců přírody Plzeňsko ve spolupráci se zoology NP a CHKO Šumava.
"Pravidelně sledujeme obsazenost známých hnízdních lokalit sokolími páry, vývoj a úspěšnost hnízdění a kontrolujeme i další potencionální lokality, kde by sokol mohl hnízdit," vypočítává aktivity David Melichar z Českého svazu ochránců přírody Plzeňsko. "Sokoli vyvádějí průměru tři mláďata, ale vzhledem ke značné úmrtnosti počítejme, že letos se na Šumavě objeví zhruba deset mladých sokolů," dodává David Melichar.

Mládí pod dozorem
Na úspěšné akci spojené s vylétnutím mladých sokolů má velký podíl také Informační a strážní služba NP a CHKO Šumava, jejíž členové hnízdiště po dobu hnízdění bedlivě hlídali.
"V době hnízdění a vyvádění mláďat jsme postavili hlídky, aby do blízkosti hnízdišť nechodili turisté a sokolí rodinky nerušili," uvádí Petr Šrail, vedoucí Informační a strážní služby.
"Časté rušení může způsobit například zastydnutí zahřívaných vajec nebo předčasné vylétnutí dospívajících mláďat z hnízda, která se pak stávají snadnou kořistí pro predátory," vysvětluje.
Na hnízda se ale turisté podle návodu nedostanou, neboť lokalizace hnízdišť sokola stěhovavého se s ohledem na jejich ochranu neuvádí.
"Na některých místech parku naši zaměstnanci stáli a vysvětlovali turistům důvody omezeného vstupu. Museli jsme navýšit služby a některá místa jsme hlídali ve dne i v noci," doplnil Stanislav Haladej z Informační a strážní služby.
Turisté měli pochopení, i když to pro ně znamenalo omezení. "Když jsme jim vysvětlili, proč je nepustíme, kam chtějí jít, bylo vše v pořádku. Omezení trvala asi dva měsíce," dodal Haladej.
"Už se těšíme, až sokoly uvidíme," prozrazuje Pavel Sosna z Českých Budějovic, který každoročně na Šumavě tráví s rodinou dovolenou.

***
Víte, že...

...Šumava jako typická lesní oblast středohorského charakteru je dodnes především domovem původní středoevropské lesní zvířeny? ... zde chybí pouze větší šelmy medvěd a vlk, které tu vyhubil člověk až v 19. století? Původně již ve středověku zde byli vyhubeni velcí kopytníci zubr a los, který je však již opět součástí zvířeny, v jižní části Šumavy.
... z atraktivních druhů je dnes nejznámější od 80. let úspěšně dosazený rys ostrovid?
... charakteristické pro lesy vyšších poloh Šumavy je zejména zastoupení ptáků žijících v severské tajze a středoevropských horách?Znich jsou nejznámější např. tetřev hlušec v horských lesích, tetřívek na rašeliništích a otevřených mokřadech nebo celoplošně hojnější jeřábek lesní.
... na Šumavě můžete natrefit i na sokoly, orly a také na netopýry? ... hlavním obsahem péče o zvěř v národním parku je ochrana původních a ohrožených druhů, jejich biotopů a optimalizace početnosti druhů?
zdroj: www.npsumava.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.