Přihlásit

Draví ptáci působí chovatelům škody (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Chovatelé drobných hospodářských zvířat bijí na poplach. Jejich chovy holubů a drůbeže totiž prý přímo drancují pernatí dravci.
Myslivci stojí na vedlejší koleji, zasáhnout a zákonem chráněné dravce redukovat nemohou. Ochránci přírody však podobné obavy nesdílejí, drobnochovatelé si podle nich mohou za řadu problémů sami.
Mezi chovateli holubů a drůbeže se velmi často hovoří o pernatých dravcích, hlavně o jestřábovi lesním a krahujci obecném. Podle většiny z nich jsou tito zákonem chránění dravci ve svých přirozených podmínkách přemnoženi, nemají tam dostatek potravy, a tak zalétávají pro kořist do zahrad a dvorů v obecních zástavbách.
"Na deseti kilometrech čtverečních by stačil jeden pár jestřába a ne nynějších pět nebo šest. Nikdy v přírodě nebude tolik myší, aby to takhle přemnožené dravce uživilo," řekl Jan Nečas, jednatel Základní organizace chovatelů v Třebíči. "Na myši už nebude nalétávat jestřáb ani krahujec, jednodušší je pro ně zaletět si na můj dvůr," poznamenal chovatel poštovních holubů, Zdeněk Koudelka z Třebíče. Podobné argumenty chovatelů často slýchává i Josef Venhoda, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči: "Dravci jsou opravdu přemnoženi, sledujeme to dlouhodobě. Příroda si sama nedokáže pomoct, a tak pod velkým tlakem predátorů jsou hlavně koroptve, bažanti a zajíci," řekl.

Ornitolog to vidí naprosto odlišně
Tyto obavy však vyvrací ornitolog Vojtěch Mrlík ze Základní organizace ochránců přírody. "Podobná prohlášení od chovatelů slyším poprvé, opravdu jsem se s nimi nesetkal. Z vlastního pozorování ale naopak mohu říct, že krahujec zaznamenává setrvalý stav a u jestřába můžu konstatovat mírný pokles," uvedl. Podle chovatelů drobných hospodářských zvířat je ovšem pernatých dravců příliš a dokládají to i početními stavy jejich přirozené kořisti. Troufalost dravců nezná mezí a chovatelům dochází s přibývajícími útoky jestřábů a krahujců trpělivost. "Dravci zalétávají do zástavby přímo v Třebíči, troufnou si i do holubníků. Nezastaví se před ničím," řekl Koudelka. Škody na chovancích jsou obrovské a nezpochybnitelné.
Obavy o větší ochranu dravců však Mrlík nesdílí: "Nemohu hovořit za všechny ochránce přírody, ale každý rozumný ochranář myslí prvotně na kořist, na nejnižší stupně potravního řetězce. Navíc těch, kteří se zabývají prioritně dravci, je minimum. Zájem o ochranu drobných pěvců, koroptví nebo bažantů je neporovnatelně větší," uvedl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.