Přihlásit

V Bartošovicích zahnízdili člověkem vypuštění sýčci (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kristina KAČMARSKÁ, moderátorka
--------------------
Zvířecím záchranářům v Bartošovicích se podařil unikátní kousek. Přímo v prostorách stanice zahnízdil pár sýčků, kteří předtím v místních voliérách pobývali. V České republice a zřejmě i v Evropě je to poprvé, kdy lidmi odchovaní ptáci prokazatelně vyvedli mláďata.

Michal POLÁŠEK, redaktor
--------------------
Obyčejná dřevěná bedna na vojenskou munici už zhruba více než měsíc skrývá evropský ptačí unikát. Je domovem pro pár dospělých sýčků a čtveřici jejich potomků. Poprvé jsou rodiči sýčci vypuštění do volné přírody z péče člověka.

Jan KAŠINSKÝ, pracovník záchranné stanice Bartošovice
--------------------
V době, kdy už se dalo očekávat, že budou mláďata, tak jsme udělali kontrolu a v podstatě přišli jsme na to, že v jedné z vyvěšených budek ti sýčci jsou.

Petr OREL, vedoucí záchranné stanice Bartošovice
--------------------
Je to unikát, protože zatím to nebylo, nemáme zprávy, že by se v České republice respektive v celé Evropě něco takového podařilo.

Michal POLÁŠEK, redaktor
--------------------
Sýček obecný byl přitom ještě před půlstoletím jedním z nejrozšířenějších druhů sov. Pak ale jeho populace začala rychle vymírat prakticky po celé Evropě.

Otakar ZÁVALSKÝ, ornitolog
--------------------
Spekuluje se o nejrůznějších civilizačních příčinách, i o nějakých přírodních příčinách, ale přesně se to doposud nepodařilo vysvětlit. Proto teda se dějí ty záchranné programy, aby se to aspoň trochu pozastavilo.

Michal POLÁŠEK, redaktor
--------------------
Fotopast před hnízdem a kamera přímo v budce. Ochránci přírody mají dokonalý přehled o pohybu rodiny sýčků. Malí sýčci se narodili někdy na počátku června. Po více než měsíci už létají v okolí stanice a stále častěji se od ní vzdalují. Během dne je tak hnízdo většinou prázdné. Ochránci přírody z Bartošovic vypustili během 12 let do volné přírody zhruba 160 mláďat sýčka obecného v několika lokalitách v Poodří.

Petr OREL, vedoucí záchranné stanice Bartošovice
--------------------
My děláme takzvaný akustický monitoring, takže zaznamenáváme v noci prostě na záznamníky hlasové projevy, takže ti sýčci tam jsou. A vůbec není vyloučeno, že hnízdí na dalších místech, ale to dohledávání v terénu těchto maličkých sov je poměrně náročné časově.

Michal POLÁŠEK, redaktor
--------------------
Podle údajů z loňského roku hnízdí kriticky ohrožený sýček v České republice na pouhých 11 místech. Pět z nich je v Poodří. Michal Polášek, Česká televize, Bartošovice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.