Přihlásit

Něco málo o čipování domácích zvířat (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterinární poradna

Začaly prázdniny a mnozí chovatelé psů či koček na poslední chvíli zjišťují, co potřebují, pokud chtějí vyrazit na zahraniční dovolenou se svým zvířecím svěřencem. O většině potřebných náležitostí jsme psali nedávno - proto jen v naprosté stručnosti: zvíře musí mít platný pas, musí být čipované a musí mít platnou vakcinaci proti vzteklině. Některé země pak mají další specifické požadavky. Pojďme se dnes věnovat nejdůležitější části a tou je čipování.

Jak tedy čipování probíhá
Zvířata můžeme čipovat při běžné prohlídce, lze jej spojit s očkováním, s prohlídkou před výjezdem do zahraničí apod.
Čip umisťujeme na levou stranu krku těsně před lopatku. Před aplikací samotnou musíme místo vpichu oholit (není tedy dobré nechávat zvířata čipovat před výstavou), vydezinfikovat a pak pomocí jehly zavedeme čip do podkoží. Těsně po čipování je dobré, aby bylo zvíře v relativním klidu - a to proto, aby tělo mělo čas čip opouzdřit, čip nikde necestoval a zůstal tam, kde má.
Na naší klinice používáme čipy, které se registrují v Národním registru zvířat. Výhodou je, že v ceně tohoto čipu je zahrnut i poplatek za registraci v tomto registru. Po aplikaci tedy vyplníme všechny potřebné formuláře - včetně vaší kontaktní adresy, telefonu apod. Veškeré tyto údaje jsou v Národním registru uvedeny pro vaši potřebu. Pokud se stane, že se váš pejsek či kočička ztratí a někdo pomocí čipu zjistí, komu patří, je pak na základě vámi uvedených informací možné vás kontaktovat. Změníte­li tedy adresu, telefon či e­mail, je dobré Národní registr na tuto změnu upozornit.
Načipovaným zvířatům je pak možné vystavit i tzv. Europas, který slouží zároveň i jako očkovací průkaz a je nezbytný pro cestování. Bez něj není pohyb za naše hranice pejskům, kočkám ani fretkám povolen.

Mikročip
Je to malinký počítačový čip velikosti rýže. Uchovává si v paměti identifikační číslo a vysílá tuto informaci radiovými vlnami k příslušnému čtecímu zařízení. Většinou je toto identifikační číslo tvořeno 10 číslicemi, což dává k dispozici 275 biliónů originálních kódů. Tím pádem je téměř nemožné, aby byl jeden identifikační kód použit vícekrát.
Mikročipy se dodávají v injekčních stříkačkách. Aplikace probíhá jako podkožní injekce a celá procedura trvá asi 10 sekund a je zhruba stejně bolestivá jako vakcinace. Po injekci dojde k mírné vazivové reakci okolní tkáně, která tím pádem zabrání pohybu čipu po těle.

Doporučení
V Evropské unii musí být označena čipem veškerá zvířata zájmových chovů - zatím pouze při pohybu přes hranice. V budoucnu se ovšem počítá s tím, že identifikace čipem bude povinná u všech zmíněných zvířat - tzn. psů, koček, fretek. V mnoha městech naší republiky je již čipování povinné. Liberec je v tomto zatím pozadu, ale pevně doufáme, že ne na dlouho. Zkušenosti z měst, kde je identifikace povinná, jsou jednoznačně pozitivní - čtečky čipů vlastní policie i útulky, hledání majitelů ztracených zvířat je tak daleko jednodušší.
Snad jedinou větší nevýhodou při vyhlášení povinného označení zvířat mikročipem jsou pak fronty v čekárnách veterinárních ordinací.
Chcete­li tedy předběhnout dobu, nechte svá zvířata načipovat už teď.
MVDr. Jan Minárik

Veterinární klinika Nisa
Naše Klinika Nisa v centru Liberce nabízí majitelům drobných domácích zvířat nepřetržitý provoz 24 hodin denně, a to i během víkendů a svátků. V období prázdnin se tato ordinační doba nemění. I během pohotovostního režimu je lékaři k dispozici celé zázemí kliniky - laboratoř s přístrojovým vybavením k vyšetření krve i moči, RTG, sonograf, hospitalizace, operační sál. V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat. Podrobnosti na www.vetonline.cz


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.