Přihlásit

Topol v chráněném území šel k zemi i s orlím hnízdem (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novojičínská policie prošetřuje případ neoprávněného pokácení stromů, přičemž na jednom z nich hnízdil chráněný orel mořský. Ochránci zvířat, kteří na případ upozornili, jsou v šoku.

Hladké Životice
Vlastním očím nemohl uvěřit pracovník bartošovické záchranné stanice ve středu 11. července při pochůzce v Chráněné krajinné oblasti Poodří kolem Hladkých Životic. Na pečlivě vybraném místě, kde se pár dní předtím, na jednom ze vzrostlých topolů, připravovalo v hnízdě na vylétnutí dorostlé mládě orla mořského, zbyl ze stromu pouhý kmen.
"Prověřujeme případ neoprávněné těžby dřevní hmoty a její krádeže, ke které došlo v období od 10. do 12. července v katastru obce Hladké Životice," informoval novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. "Na základě oznámení ochránců přírody, kteří výskyt tohoto orla monitorují, jsme rozšířili právní kvalifikaci také o trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí za toto jednání pětiletý trest odnětí svobody," dodal.
Vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel příliš nevěří, že konkrétní topol s hnízdem šel k zemi náhodou. "To, že si dotyční ,ochránci lesa' a přírody vybrali z několika desítek téměř shodných topolů právě ten s hnízdem, svědčí spíše o promyšleném úmyslu než o náhodě," myslí si. Orlí pár sevtéto lokalitě vyskytuje druhým rokem a loni zdárně vyvedl jedno mládě. Rok předtím zde zahnízdili vzácní dravci poprvé, nicméně v důsledku prudkých a dlouhotrvajících dešťů hnízdo spadlo, i s dvěma mláďaty, která pád nepřežila. "Na podzim toho roku si začali orli upravovat námi připravenou náhradní hnízdní podložku. Z důvodu neustálého rušení, které způsobil jeden z "lidových zpracovatelů dřeva" v bezprostřední blízkosti hnízda, a které nám i státní ochraně přírody bohužel uniklo, se však přesunuli do nové lokality, vzdálené tři kilometry vzdušnou čarou," rozvedl Petr Orel.
Zde loni úspěšně zahnízdili a letos vyvedli jedno mládě. "Naše přesvědčení, že hnízdo je na relativně bezpečném místě, však bylo chybné, přestože bylo podloženo tím, že se nachází v druhé zóně CHKO Poodří a současně i ujištěním zástupců příslušné lesní správy Lesů ČR, že se zde nebude do porostu dlouhodobě zasahovat," poznamenal Petr Orel.
Ovšem nyní je bohužel jasné, že ani území CHKO není pro ochranu přírody zárukou bezpečnosti. Černou těžbu dřeva ani pytláky nelze úplně vymýtit, ale určitě by jejich záškodnictví více narušily četnější obchůzky profesionálních pracovníků ochrany přírody. Ti však musejí místo toho bojovat v kancelářích s byrokratickým martýriem v podobě nekonečné administrativy. "Z důvodu nedostatku financí také patřičně nefunguje strážní služba obecně, a to na všech velkoplošných chráněných územích České republiky. V těchto souvislostech, a ve spojitosti s tím, že u nás je reflexe a respektování zákonů přímo žalostná, se dostává ochrana přírody pod veliký tlak," dodal Petr Orel na závěr.
V rámci republiky se jednalo o jednu zmála lokalit, kde majestátní dravec hnízdil, a pokud se podaří pachatele vypátrat, hrozí mu v krajním případě až pět let za mřížemi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.