Přihlásit

Paraziti nebezpeční pro lidi i zvířata (STYL)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klíšťat neustále přibývá. Prodlužuje se i období jejich aktivity v průběhu roku a zvyšuje nadmořská výška, ve které se vyskytují. Je to nepříjemné, kvůli infekcím, kterými ohrožují člověka i jeho domácí miláčky.

"Častěji tedy dochází také k situacím, kdy klíště přeskočí ze zvířete na člověka," říká MVDr. Václav Bartoš z Veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové. "Může ho tak nakazit lymskou boreliózou nebo klíšťovkou, tedy klíšťovou encefalitidou. Méně obvyklá bývá ehrlichióza a vzácnější pak babezióza."
Existují přitom prostředky, které dokážou velice efektivně ochránit psy nebo kočky a zároveň zabránit přenosu parazitů na člověka. To se týká jak klíšťat, tak blech. Ale také komárů nebo muchniček (asi čtyři mm dlouhé mušky), kteří roznášejí řadu chorob.
Třeba blechy nejsou nepříjemné jen tím, že sají krev. "Snadno vyvolají kožní alergickou reakci a šíří i psí tasemnici," říká doktor Bartoš. "Komáři a muchničky dokážou zase přenášet srdeční červivost, při které se 15-30 centimetrů dlouhý červ usídlí v dutině srdce psa a kočky. Nebo také leishmaniózu, ta se k nám dostává z exotických zemí přes jižní Evropu."
Srdeční červivost a leishmanióza patří naštěstí k nákazám spíš vzácným. Druhá choroba, která je v podstatě nevyléčitelná, se však může přenést ze zvířete na člověka.

Nejlepší obrana
Zvířata můžeme chránit před parazity pomocí: 1. šampónů, pudrů a sprejů; 2. přípravků typu spot-on, kdy se jedna nebo více kapek účinné látky nanáší na hřbet zvířete (Advantix, Advocate, Frontline, Expot, Duovin.); 3. obojků ze speciálních ze kterých se účinné látky uvolňují po dobu několika měsíců (novinka Foresto, Kiltix, Scalibor.).
První skupina výrobků je nejlevnější a má nejkratší účinnost. Spotony účinkují obvykle velice dobře, ale jen po dobu 3-5 týdnů. U obojků, které jsou nejdražší, to bývá několik měsíců.
Nejčastější chybou je nedostatečná aplikace přípravku s antiparazitárním účinkem. "Třeba použití spot-onu pouze jednou až třikrát do roka," říká doktor Bartoš. "Přitom třeba sezóna klíšťat začíná již v březnu a trvá až do prvních mrazů. Blechy se množí celý rok. Ty, které objevíme, představují viditelných 5 %. Zbývajících 95 % se nachází ve stádiu vajíček, larev a kukel v okolním prostředí zvířete, včetně koberců a sedaček v bytě. Pokud zbavíme zvíře jednorázově dospělých blech, bývá to jen dočasné řešení."

Obojek jako zabiják
Odborníci, kteří se sešli v anglickém Birminghamu v rámci mezinárodní konference veterinárních lékařů, tu prezentovali výsledky klinických studií i vlastní praktické zkušenosti s novým obojkem. Je z polymeru, ze kterého se v malých plynulých dávkách uvolňují dvě účinné látky: flumetrin a imidakloprid. První likviduje klíšťata, druhá blechy, obě je ničí i v jejich vývojových stádiích (larvy, nymfy apod.). Obojek chrání zvířata zároveň před komáry a muchničkami. Jeho účinnost se pohybuje kolem 95 % a funguje až osm měsíců, což třeba v případě klíšťat znamená téměř celou sezónu.
Na tiskové konferenci vystoupila řada specialistů, kteří se zúčastnili klinických studií a mají s novou pomůckou praktické zkušenosti.
V diskusi s novináři ocenil dr. Helmut Pinsenschaum, veterinář z německého Münchsteinachu, také to, že nový typ obojku dosahuje vysoké účinnosti jak u psů, tak u koček, což není běžné.
Dr. Adriana Estrelalová, zvěrolékařka z Portugalska, uvedla, že měla ve své praxi velice dobré výsledky i se spot-on přípravky. Spousta jejích klientů však patří k hodně zaměstnaným lidem. Často nedodržovali měsíční interval, ve kterém je musí opakovaně nanášet na kůži zvířete. Obojek, který zkoušeli v rámci studie, jim proto připadal jednodušší a pohodlnější.
Francouz dr. Francois Laurent si ve své praxi ověřil, že například lovecká plemena s ním mohou do vody, aniž by to snížilo jeho účinnost.
Němka Ute Schuchtová, která se účastnila studií jako majitelka psa, si pochvalovala, že v lese, kam se svým Nerem chodí na procházky, nemusela dávat neustále pozor, kam běhá. Rizikové jsou zejména okraje lesa. A odpadly také zevrubné prohlídky po návratu, kdy zjišťovala, jestli se na zvířeti nějaký parazit přece jenom nezachytil a nepřisál se na ně.

Nejrizikovější oblasti
Klíště však nemusí přeskočit jen ze zvířete na člověka. Může k tomu dojít i naopak. Zvlášť, když se vášnivý houbař vrátí z lesa. Ale někdy stačí, když majitel psa vyrazí na procházku v oblasti s velmi vysokým výskytem těchto parazitů. Těmi jsou hlavně místa, kde je vlhko: povodí řek a přehrady, tedy typické rekreační a chatové oblasti. Hodně rizikový je například Jihočeský kraj (zejména kolem Vltavy a Otavy), ale rovněž Posázaví, okolí Berounky, Křivoklátsko, Opavsko a Znojemsko.
Klíšťatům hodně vyhovují křoviny nebo tráva na kraji lesa. Nejraději mají nížiny, ale dnes už je můžeme nalézt i v nadmořské výšce kolem 1000 metrů. Příjemné jim jsou zejména listnaté nebo smíšené lesy s křovinami a vůbec hustým podrostem.
Člověk se proti nim může bránit jen pomocí repelentů, pokrývky hlavy, kalhotami a trikem či košilí s dlouhým rukávem. Přisátého parazita nemá smysl zakapávat olejem ani ho natírat zubní pastou nebo vytáčet proti směru hodinových ručiček. Můžeme ho zkusit vyviklat z rány ven pomocí pinzety. Nejlépe to ovšem zvládne sestra nebo lékař v nejbližší ordinaci. V případě zvířete si nechte správný postup ukázat od zvěrolékaře.

Infekce a jejich příznaky
Lymská borelióza je infekční nemoc vyvolaná bakteriemi. V místě nákazy se často udělá červená skvrna, která někdy od prostředka bledne. Během pár dní budete zápolit s únavou, bolestmi svalů a kloubů, bolestmi v krku, teplotami, tlakem v zátylku, případně dalšími potížemi. Přesněji jsou popsané na www.borelioza. cz.
Klíšťovka je virová infekce a v prvé fázi se projevuje bolestmi hlavy, únavou, horečkou, nevolností a bolestmi svalů i kloubů. V druhé fázi pak krutými bolestmi hlavy, horečkami, světloplachostí, nevolností, zvracením, ztuhnutím svalů na šíji, svalovým třesem a dalšími problémy. Více na: www.klistova-encefalitida.cz.
Ehrlichióza má podobné příznaky. Ehrlichie napadají bílé krvinky a snižují imunitu.
Babezióza, při ní jednobuněčný parazit napadá červené krvinky. Ty se začnou rozpadat se všemi důsledky pro organismus. Prvním příznakem je únava.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.