Přihlásit

Vzteklina u lišek je zatím vymýcená (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Možného výskytu vztekliny u lišek se bojí někteří myslivci z Vyškovska. "Je možné, že se po ukončení účinnosti vakcinace objeví nějaká vzteklá liška i na našem území. Jsme na to předem připravení," řekl za úsek myslivosti bučovického odboru životního prostředí Petr Spurný.
Plošná vakcinace lišek v České republice skončila v roce 2009. Od té doby veterinární správa výskyt vztekliny kontroluje. Ročně vyšetří kolem tisíce lišek a další volně žijící i domácí zvířata. "Ani v nedávném případě uhynulých lišek na Plzeňsku se vzteklina nepotvrdila. Nakazily se psinkou," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
Podle Jaromíra Kamínka z odboru životního prostředí ve Slavkově u Brna stála vakcinace hodně peněz. "Byl to nejspíš jeden z důvodů, proč se od ní upustilo. Určitá pravděpodobnost výskytu vztekliny je ovšem pořád u netopýrů. My jsme měli jediný případ odchycené krotké lišky loni poblíž Křenovic. Vzorky jsme poslali na rozbor, kde zjistili, že měla prašivinu. Byla nemocí natolik zesláblá, že na lidi moc nereagovala, ale vzteklá naštěstí nebyla," vysvětlil Kamínek.
Se vzteklinou u divokého zvířete se zatím nesetkal ani myslivec David Halamka z Vážan nad Litavou. "Už nějakou dobu se u nás lišky nakažené vzteklinou nevyskytují. Podle mě byla jejich vakcinace účinná. Teď nezbývá, než čekat, jestli se to potvrdí definitivně," řekl Halamka.
Podle Dubna žádné riziko nákazy vzteklinou na Vyškovsku nehrozí. "Pokud je onemocnění na území vymýcené, nemají se zvířata od čeho nakazit," vysvětlil Duben. Zároveň však dodal, že určité procento pravděpodobnosti nákazy existuje. A to v případě dovlečení nákazy z jiných států, kde se vzteklina stále vyskytuje. "Hranice se sousedními zeměmi monitorujeme nesutále. Nákaza se tam prozatím nevyskytla. Sice se objevuje na východě Polska, ale hranice jsou čisté," doplnil Duben.
Problémem zůstává cestování se zvířaty, která se v zahraničí můžou vzteklinou nakazit. "Očkování psů proti ní je v naší republice povinné například i pro vydání pasu zvířete. To tak zůstává vůči onemocnění imunní," informoval Duben.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.