Přihlásit

Malí myslivci bojovali na táboře o Zlatou srnčí trofej (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlavsko
Jelenice není samice od jelena, jak by se logicky mohlo zdát, ale říká se tak kůži z jelení zvěře. Samice od jelena je totiž laň. Jarabica, adjunkt a nebo třeba jelen vidlák. To všechno jsou pojmy, které děti z tábora na Havlišově mlýně u Jindřichovic dokonale znají a umí je vysvětlit. Jsou to totiž nejlepší mladí myslivci z prvních až pátých tříd z celé republiky, kteří si účast na táboře zasloužili vítězstvím v okresních kolech myslivecké soutěže o Zlatou srnčí trofej. Na táboře si to potom mezi sebou rozdali o celorepublikové vítězství. Včera odpoledne se dozvěděli, jak dopadli, a dnes odjíždějí domů. Místo nich přijedou na tábor jejich starší kolegové z šesté až deváté třídy, na které čeká podobný scénář.
"Národní finále se vždy koná čtrnáctidenním táboře, který se dělí na starší a mladší děti. Letos byl vybrán Havlišův mlýn," vysvětlil vedoucí tábora Ladislav Pařil.
Na tábor proto přijíždí děti, které o myslivosti už něco ví a chtějí se zdokonalit. Během čtrnáctidenního soustředění na ně čekají odborné přednášky o myslivosti, ukázky kroužkování ptáků, poznávací exkurze v přírodě a v neposlední řadě také výlety. V rámci těchto aktivit plní úkoly, které se započítávají do národního kola prestižní myslivecké soutěže.
"Hned druhý den po příjezdu se uskutečnila první část soutěže. Děti psaly test, ve kterém například popisovaly obrázek zvěře mysliveckou mluvou a nebo vybíraly správnou odpověď ze tří možností," přiblížil průběh testů Ladislav Pařil.
Zhruba v polovině tábora děti splnily praktickou část národního kola. "Jde o vycházku přírodou s poznávačkou. Během cesty děti musely poznat sto dvacet sedm různýchexponátů. Od rostlin přes ukázky zvěře, trofejí až po součásti mysliveckých zbraní," doplnil Pařil.
Z Jihlavska se do soutěže dostal Vojtěch Langhammer z Telče, který přes rok navštěvuje myslivecký kroužek. Ještě když nevěděl, jak dopadl, moc dobře své šance neviděl. "Myslím, že jsem to docela zkazil. Nechám se překvapit," nedokázal Vojta po skončení druhé části soutěže odhadnout své šance. Ve finále se ovšem nemá za co stydět, v konkurenci jedenapadesáti mladých myslivců skončil na šestém místě.
Celkové vítězství si už podruhé za sebou připsal Jakub Pavelka z Blanska. Z tábora si proto dnes odveze kromě zážitků novou vzduchovku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.