Přihlásit

Němečtí topenáři dali myslivcům v Dalovicích třicet ušáků (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

DĚPOLTOVICE
Dárky mohou mít různou podobu. Třeba třiceti zajíců, kteří se teď prohánějí se značkami v uších okolím Děpoltovic u Karlových Varů. Mladé ušáky dostali myslivci farmy Kubernát, kteří patří k děpoltovické honitbě. Přebírali je od německé topenářské firmy, která si řekla, že dostojí svému logu. Od 19. století v něm má zajíce ve skořápce.
Firma sídlící v Remscheidu podniká v tuzemsku dvacet let a mezi její klienty patří i jeden z děpoltovických myslivců. Když si vybírala, kde zajíce vypustí, padla díky tomu volba i na Děpoltovice. Místní honitbu teď obývá patnáct mladých samců a stejný počet samiček.
"Za každý rok svého působení v České republice nakoupila deset zajíců, což rozhodně není levná záležitost. Jeden stojí 2100 korun. V Čechách vypustila celkem 200 kusů," řekl Ladislav Cinegr, jeden z myslivců farmy. Mladí ušáci se v honitbě zabydleli okamžitě. Myslivci teď přírůstky pečlivě hlídají před predátory, kteří v posledních letech plení zaječí populaci v celé republice. Jsou to například lišky, kterých je díky očkování proti vzteklině v populaci více.
"Lišek je teď spousta, stejně jako jezevců. Ti byli přitom v osmdesátých letech vzácností. Teď je běžně vidíme přejeté na silnicích. Na zajíce má chuť každý, mnoho predátorů je ovšem chráněných," řekl Ladislav Cinegr.
Čerstvě narození ušáci jsou přitom velmi zranitelní. V pelechu zůstávají zhruba tři týdny a během takové doby se mohou stát velice snadno třeba kančí pochoutkou. "Zajíci a bažanti mají prostě smůlu. A může za to i zemědělství. Pole jsou obsypaná jednou plodinou, například kukuřicí, na loukách se pase dobytek obehnaný dráty," vysvětlil Ladislav Cinegr. Zajíc se tak v českých lesích stává ohroženým druhem. Také proto jsou myslivci z děpoltovické honitby za přírůstky rádi. "Samečci už si rozdělují své okruhy. Ve svém teritoriu nestrpí nikoho jiného," řekl myslivec. V okolí Děpoltovic si svá hájemství mohou hledat na čtrnácti stovkách hektarů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.