Přihlásit

U hřbitova zastřelili poraněného divočáka (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata v ulicích Prostějova hlásili lidé městským policistům během roku již třikrát

Kulkou těžce poraněný divočák ležel v neděli na silnici u hřbitova v Krasicích v Prostějově. Zvíře musel kousek od jednoho z domů zastřelit policisty přivolaný nimrod.

Ohnal se po mně
"Prase leželo na cestě na boku. Zkoušel jsem ho za zadní nohy odtáhnout z cesty dál, ale ohnalo se po mně ryjem," popsal myslivec, který si do novin nepřál uvést své jméno. Kvůli nebezpečným zbraním lovec poodstoupil. Divočák v tu dobu ležel na boku. "Střelit ho takhle nešlo. Pak se ale prase přetočilo a nadzvedlo," řekl myslivec.
O chvilku později už zahřměl výstřel. "Střelil jsem ho za hlavu. Už se nezvedlo," řekl člen místního mysliveckého sdružení. Tělo skoleného divočáka odvezl k pitvě. "Prase bylo vyhublé. Mělo vážit tak šedesát kilo, ale mělo asi půlku," zmínil se střelec.

Trpěl v horečkách
Příčina špatného stavu zvířete byla v dřívějším poranění. "Někdo prase v zimě střelil kousek nad pohlavní orgány. Muselo strašně trpět. Kolem rány se pak udělal zánět. Bylo tam spousta hnisu," přiblížil myslivec. Divočák prý měl smrsklé plíce. "Nejspíš přežíval dlouhou dobu v horečkách," poznamenal střelec.
Maso z tohoto divočáka na talíři neskončilo. "K jídlu kvůli svému stavu divočák nebyl. Odvezli jsme ho do kafilerie," konstatoval myslivec.
Jednatele Okresního mysliveckého spolku Prostějov Jiřího Procházku událost zaujala. "Je zvláštní, že si divočík lehl právě na silnici," podivoval se. Vysvětlil, že zraněné zvíře obvykle hledá úkryt. "Snad se divočák mířil schovat do nedaleké kukuřice, nebo šel někam za vodou. V horečce měl jistě žízeň," krčil rameny Procházka.

Není výjimkou
Ředitel prostějovských strážníků Jan Nagy připomněl, že letos jim lidé hlásili divoká prasata v ulicích již třikrát. "Kromě toho nedělního případu šlo ještě o divočáka, který se pohyboval u místního nádraží, a pak dalšího, kterého nám oznámili opět v Krasicích," uvedl Jan Nagy. Dodal, že zdraví divočáci před hlídkou prchli.
Jiří Procházka upozornil, že policisté na zvěř své zbraně použít nemohou. K zásahu, pokud je nezbytný, tak vždy přivolávají myslivce z příslušné honitby.
Dohledávání postřelených prasat, které však přichází krátce po výstřelu, je celkem běžné. "Buď jde lovec po barvě, tedy po stopách krve, nebo mu pomohou psi," přiblížil Procházka. Lovečtí psi dokáží štěkotem svému pánovi sdělit, zda již zvíře skonalo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.