Přihlásit

Vyšší svodidla jsou problémem pro zvěř (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvýšení svodidel na rychlostní silnici R46 přineslo vážný problém: narůstají srážky řidičů se srnami a divočáky, které bariéra mate

Prostějovsko
Auta na rychlostní silnici R46 oddělují od června nová svodidla. Jsou dvakrát vyšší, a tím údajně bezpečnější. Pro divokou zvěř představují ale nepřekonatelnou překážku. "Zvířata teď nemají šanci přejít. Pokud narazí na svodidla, snaží se vrátit. Často jsou ale natolik zmatená, že se po silnici nějakou dobu motají," potvrdil jednatel okresního mysliveckého spolku Jiří Procházka.
Srážky aut se srnami nebo divočáky jsou teď podle něj mnohem častější. "Za poslední tři měsíce uhynuly desítky kusů. Téměř každou noc musí cestáři odstraňovat ze silnice nějaké mrtvé zvíře," varuje Procházka s tím, že problematický úsek se táhne od Drysic až po Vranovice­-Kelčice.
Od května řešili policisté na R46 tři střety se zvěří. Nejvážnější nehoda se stala ve druhé půlce června. "Pětadvacetiletému řidiči vběhlo pod kola divoké prase. Snažil se vyhnout a dostal smyk. Muže a dva ze tří jeho spolujezdců odvážela sanitka se zraněními do nemocnice," zmínila se policejní mluvčí Miluše Zajícová s tím, že na místě zasahovali i hasiči. Z vozovky museli odklidit uniklé palivo. Srážka měla podle policistů za následek škodu za 322 tisíc korun.
O většině kolizí se zvířaty se však policisté vůbec nedozví. "Je běžné, že pokud není auto nějak výrazně poškozené, řidiči nic nehlásí a další týden pak mají doma k obědu srnčí zvěřinu. To je však nezákonné pytláctví," říká jednatel myslivců Procházka.
Zvěř by podle něj odradily pachové ohradníky. Kde ale na ně vzít? Řešení problému bude podle všeho během na dlouhou trať. Myslivecký spolek by rád dálnici pachovými zábranami opatřil.
"Nemáme ale dostatek prostředků. A dotaci nám jakožto mysliveckému sdružení stát nedá. Chceme se proto spojit s ostatními spolky v kraji a pokusit se peníze získat. Bude to ale trvat dlouho," objasnil Procházka.
Kromě pachových zábran na principu chemických látek imitujících pach predátora nanesených na řadu kolíků je další účinnou variantou pevný plot. "Kdyby byla dálnice oplocená, bylo by to ideální. Na taková opatření ale není dost financí. Pevné ploty navíc vandalové ničí nebo kradou. Jsou ale účinnější než pachové zábrany. Ty jsou na druhou stranu jednodušší a levnější," uvažuje šéf oddělení lesnictví krajského úřadu Vlastimil Dřímal.
To, že pachové ohradníky nemusí fungovat vždy stoprocentně, potvrzuje i Pavel Tesařík z odboru životního prostředí v Prostějově. "Nelze vyloučit, že si na ně zvěř časem nezvykne. Účinnost ale roz­hodně mají," tvrdí Tesařík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.