Přihlásit

Slídiče, ohaře a jezevčíky testovali v Bílých Karpatech (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bílé Karpaty
Jedenáct slídičů, ohařů a jezevčíků nejen z našeho regionu úspěšně složilo v sobotu v lesích Bílých Karpat zkoušky lovecké upotřebitelnosti pro dosled spárkaté zvěře.

Jinými slovy se stali oficiálně platnými pro své pány i myslivecká sdružení při honech nebo například pro dohsled zvěře ulovené na čekané. Barvářské zkoušky jezevčíků a teriérů, jak zněl přesný název prověrek, uspořádal po dvou letech v honitbě Mysliveckého sdružení Kasivec Slavkov na úpatí Bílých Karpat Okresní myslivecký spolek Uherské Hradiště.
"Tyto zkoušky tady děláme pravidelně každý rok. Neuskutečnily se pouze vloni, a to pro malý zájem. Před dvěma roky se naopak přihlásilo dvanáct zájemců, což byl maximální počet," poznamenal předseda okresní kynologické komise Josef Tinka. Vítězem sobotních psích prověrek se v lesích nad Slavkovem stala fena anglického špringršpaněla Gina z Vítkova dvora Davida Dvouletého z Nedakonic.
Druhé a třetí místo pak obsadili rok staří psí sourozenci - jezevčíci drsnosrstí majitele Františka Hauerlanda z Bystřice pod Lopeníkem. Účastníci testů museli pod přísným dohledem pěti zkušených rozhodčích absolvovat pětici disciplín, z nichž tou nejdůležitější - tedy jakousi královskou - bylo jít po 12 hodin staré pobarvené (krví pokapané) stopě a na jejím konci objevit zastřeleného srnce.
"Ve vedru, které tady dnes panovalo, to bylo hodně náročné pro všechny psy. Myslím si, že nikdo z nás účastníků nemohl tušit, jak to dopadne. Víte, pes může být stoprocentně připravený, ale na zkouškách vás může zklamat. Z vítězství dvouleté Giny mám pochopitelně radost a jsem rád, že jsem zúročil všechno, co jsem vložil do její přípravy," nechal se slyšet David Dvouletý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.