Přihlásit

Před zvrhlými vrahy zvířat by se měli držet zpátky i lidé (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslední případy dokazují, že pytláctví se stále vyplatí. Myslivci jsou bezradní a policisté nemohou být všude a hned

Třebíčsko
Myslivci zaznamenali v poslední době hned několik případů pytláctví na srnčí zvěři. Největšími ohnisky jsou okolí Rudíkova a Náměšťsko. Boj s nelegálními střelci je prozatím bezvýsledný, šance na dopadení a prokázání činu se blíží nule. Vpozadí problému mohou být hotely a restaurace.
Zapomeňte na drátěná oka zpod Jezevčí skály. Dnešní pytláci jsou vybaveni rychlými automobily a zbraněmi s nočním viděním. Neopustila je však chuť vydělat peníze na úkor celoroční a dobrovolné práce myslivců. Zájmy pytláků předcházejí jejich vlastnímu svědomí a opakovaně se vrací na stejná místa.
"Mám zprávy z Rudíkova a také z okolí Náměště. Oblíbená místa pytláků jsou si podobná svou blízkou vzdálenosti k dálnici," řekl jednatel třebíčského Okresního mysliveckého sdružení Josef Venhoda a poukázal na možnost, že pytlákům nečiní problém si pro kořist dojet i do cizích revírů. "Myslím, že je to práce cizích, kteří dodávají maso třeba brněnským hotelům na zvěřinové hody," poznamenal Venhoda.
Rudíkovští myslivci drobný úbytek vysoké zvěře pozorují, žádné pytláky však nezahlédli ani nepřistihli. "Je možné, že jezdí i k nám. Přímé důkazy však nemáme," řekl Jaromír Dobrovolný, hospodář Mysliveckého sdružení Rudíkov.
Případy nelegálního odstřelu zvěře se objevili už v zimě, v prvních měsících letošního roku u Horních Heřmanic. "Zaznamenali jsme úbytek asi patnácti kusů srnčí zvěře," prozradil Karel Orth, člen tamějšího Mysliveckého sdružení a také pracovník třebíčského Odboru životního prostředí.
Myslivci objevili po zvěři jen krvavé stopy. "Přišli jsme na to podle barvy ve sněhu. Nic dalšího jsme nenašli. Tělo zpracují pytláci až v klidu, aby se zdrželi na místě činu co nejméně," doplnil Orth.

Čtyři sta za kilo
Pytláky můžeme rozdělit na masové a trofejové. V každém případě je osud jejich obětí tragický a také finanční stránka věci je pro střelce v obou případech lákavá. "Poslední případy se udály určitě kvůli zvěřině. Kilo neopracovaného masa prodají za sto korun, když je ale upraví, dostanou běžně čtyřikrát tolik," upozornil Venhoda.
Při setkání s vrahy zvířat by se pudu sebezáchovy neměli zbavovat ani lidé. Před čtyřmi roky nebylo k lidské tragédii daleko. "Viděl jsem v noci dva pytláky. Co jsem ale mohl sám dělat, když byli oba ozbrojeni," zdůraznil tehdejší bezmocnost Dobrovolný, a podobně obezřetný by byl i Venhoda: "Nerad bych se s někým takovým potkal, natož abych se ho pokoušel zastavit," doplnil.
Jakékoli zásahy proti všehoschopným zločincům nedoporučuje ani policie. "Lidem, kteří se s pytlákem setkají, můžeme poradit, aby okamžitě volali na linku 158. Rozhodně by se neměli pokoušet žádnému pytlákovi v jeho jednání bránit, protože je většinou ozbrojen," řekla Marcela Lavická, tisková mluvčí třebíčského územního odboru Policie ČR.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.