Přihlásit

Muž líčil pasti na vzácné dravce. Nyní čelí obvinění z pytláctví (Moravský server)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté našli u důchodce z Jesenicka drátěné koše na odchyt krahujců a jestřábů
Policejní komisař sdělil podezření čtyřiašedesátiletému muži z Jesenicka ze spáchání přečinu pytláctví.
Muž někdy v době do 10. července letošního roku měl u svého domu za pomoci takzvaných jestřábích košů lovit jestřáby a krahujce. Muž přitom k odlovu zákonem chráněných dravých ptáků neměl žádné oprávnění. Zda nějaké dravce důchodce chytil, není zatím jasné.
"Podle odborného vyjádření byly oba drátěné koše, které policisté u čtyřiašedesátiletého muže zajistili, zcela funkční. Při umístění živé návnady do jejich spodní části by byl odchyt dravců plně reálný. Muž ovšem při výslechu tvrdil, že se mu žádného ptáka chytit nepodařilo," sdělila mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.
Nejnižší škoda, kterou mohl lovec na životním prostředí způsobit, je odhadována na čtyřicet tisíc korun. To je totiž hodnota mladého krahujce. U starších hnízdících jedinců se škoda může vyšplhat i mnohem výše, například u samice jestřába až na pětasedmdesát tisíc korun.
Jak jesenická policejní mluvčí sdělila, trestný není pouze odchyt dravých ptáků, ale i samotný pokus a nastražení pastí na vzácné živočichy. V případě usmrcení těchto zvířat se může dotyčný dopustit nejen pytláctví, ale i neoprávněného nakládání s chráněnými živočichy, případně týrání zvířat.
Na Jesenicku se nejedná o první případ pytláctví, v zimě například na Zlatohorsku neznámý pachatel líčil oka na srnčí zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.