Přihlásit

U zámku Konopiště otevřeli obůrku pro lesní zvěř (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Konopiště (Benešovsko) 5. září (ČTK) - U zámku Konopiště na Benešovsku dnes otevřeli malou oboru pro lesní zvěř, která vznikla v části bývalého zámeckého parku. Návštěvníci v ní najdou čtyři daňky a dva muflony. V budoucnu k nim přibudou i dva jeleni, řekl ČTK iniciátor projektu Bohumil Bochňák, který chce vytvořit osvětové místo popularizujícího myslivost a lesní zvěř.

Obora o rozloze jednoho hektaru se stane součástí naučné stezky na Konopišti. Na místech, kde přiléhá k pěším komunikacím, budou osazeny tabule informující o zvěři, jejím významu v myslivosti a historických souvislostech jejího chovu i lovu na Konopišti.

"Obora byla vybudována před dvěma měsíci a až do dnešního dne jsme ji naplňovali zvěří. Návštěvníci si mohou daňky prohlédnout i pohladit," uvedl Bochňák. Podnik Lesy ČR poskytl pozemek, který pronajímá zdarma. I s pořízením zvěře činily náklady na vytvoření obory kolem 200.000 korun.

Pozemek byl dlouho zanedbán, neprostupně zarostlý náletovými dřevinami, křovím a kopřivami. Volně bující porost je natolik hustý, že znemožňuje volný pohled na zámek z východní strany. "Zvěř bude spásat nálety a kopřivy a ten pozemek bude vlastně vyčištěn a kultivován úplně přirozenou cestou a nebude to stát žádné peníze," uvedl Bochňák.

Pytláků se autoři projektu neobávají. Bochňák podotkl, že v okolí konopišťského zámku se pohybuje hodně lidí a přímo vedle obory je restaurace, kde se stále někdo zdržuje. "Naši pracovníci oboru neustále obcházejí, do budoucna bychom tam chtěli dát i webové kamery," dodal.

Konopišťský zámecký park patří mezi největší a nejhodnotnější české krajinářské parky. V roce 2002 byl spolu se zámkem vyhlášen národní kulturní památkou. Park na ploše 340 hektarů nechal vytvořit arcivévoda František d'Este. Kromě domácích dřevin v něm byly vysazeny i různé exotické druhy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.