Přihlásit

Rostoucí počet muflonů v Krčském lese (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jan HRUBEŠ, moderátor

Unikátní mufloní stádo z Krčského lesa, které žije přímo uprostřed Prahy, se může pochlubit opravdu skvělou reprodukcí. Přesto, že před 2 let do teď neznámí pytláci vybili 35 kusů, letos se už muflonům podařilo svůj počet dostat přes původní stav.

Petr SOJKA, redaktor

Hlavním důvodem vysoké reprodukce krčského mufloního stáda, je možnost trávit většinu času v areálech Thomayerovy nemocnice a Nemocnice IKEM. Tady mají klid od přirozených predátorů i od volně pobíhajících psů. Samice pravidelně rodí pod okny porodnice Thomayerovy nemocnice.

Václav KROUTIL, ředitel, Lesy hlavního města Prahy

Letos jsme spočítali zhruba kolem 15 kusů mladý zvěře, která byla položená na jaře, to znamená, každej rok, když jich přibyde 15 a kdyby se to netlumilo, tak nás vyženou z Prahy.

Petr SOJKA, redaktor

Přesto, že mufloni v Krčském lese žijí lidem na dosah, udržují si bezpečný odstup. Výjimečné privilegium má pouze paní Jindřiška Bočanová z nemocnice IKEM. Ta může muflony krmit z ruky a dokonce je smí i podrbat. Každé ráno na ni pod okny zvířata čekají.

Jindřiška BOČANOVÁ, referentka, Nemocnice IKEM

Tak pojď honem, no utíkej. Ten jeden je kozlíček, ten má růžky, ten se nechá i dokonce u těch růžků pohladit a tak jako většinou na ně voláme holky, máte tady papu a přijde celý stádo včetně jako jejich chlapů.

Petr SOJKA, redaktor

Mufloni mají rádi rohlíky, chleba, ale třeba taky mrkev. Především jsou to ale nevybíraví býložravci.

Martina ŠTANCLOVÁ, mluvčí Thomayerovy nemocnice

My bychom rádi ten areál třeba zpestřili květinami, ale bohužel nevydrží déle jak dva dny, zkoušeli jsme všechny možné druhy. Naposledy asi před třemi lety macešky s tím, že jsou hořké, nebo kyselé, prostě, že určitě macešky jíst nebudou. Vydržely dva dny.

Petr SOJKA, redaktor

Lesníci odstřelí v Krčském lese ročně v průměru 5 kusů. Jinak si ale s muflony poradili před 2 lety už zmínění pytláci. Ti je kvůli trofejím zbaběle otrávili. Petr Sojka, Česká televize.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.