Přihlásit

Pětadvacátý Memoriál Mileny Štěrbové se kvapem blíží. Nejen zahájení bude velkolepé (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chebsko
Tolik očekávaný pětadvacátý Memoriál Mileny Štěrbové odstartuje již čtrnáctého září na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu. Jedná se o Mezinárodní všestranné zkoušky loveckých slídičů, kdy mají pejsci šanci porovnat nejen své lovecké schopnosti. Jednatel Mysliveckého spolku (MS) Vlastník Lipová Luděk Hrajnoha popsal, jak je celá organizace náročná.

* Prozraďte, o co jde a na co se mohou případní návštěvníci akce těšit?
Jde o kynologicko­ mysliveckou akci, která je vyvrcholením zkoušek lovecky upotřebitelných psů - plemen slídičů. Jedná se o XXV. Memoriál Mileny Štěrbové, pod záštitou místostarosty města Chebu Tomáše Lindy. Zahájí se v pátek čtrnáctého září od devatenácti hodin na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu, takže všichni mají možnost uvidět vůdce psů s jejich psy, poslechnout si vystoupení trubačů ze Střední lesnické školy ve Žluticích a také si vychutnat chebský orchestr, který doprovodí mažoretky. Vlastní zkoušky budou probíhat o víkendu v mysliveckých honitbách na Mýtině u Lipové, Paliči, Okrouhlé a Hrozňatově.

* Proč se tato událost jmenuje Memoriál Mileny Štěrbové?
Memoriál Mileny Štěrbové je vžitý název pro Mezinárodní všestranné zkoušky loveckých slídičů a vznikl v roce 1964 na paměť Mileny Štěrbové, první ženy, která u nás propagovala použití loveckého španěla v myslivosti a byla jedním z iniciátorů založení klubu chovatelů loveckých španělů v roce 1924.

* Když se bavíme o loveckých španělech, jaká plemena psů budou na zkouškách zastoupená?
Anglický kokršpaněl, anglický špringr španěl, welššpringr španěl a německý křepelák.

* Jaké je kritérium pro soutěžící španěly? Co musí splňovat?
Nominaci na memoriál provádí Klub chovatelů loveckých slídičů. Při dostatečném počtu přihlášených psů vybírá klub maximálně 24 psů, z toho jsou čtyři místa rezervovaná pro zahraniční účastníky. Zkoušek se mohou zúčastnit psi, kteří jsou zapsáni v uznaných plemenných knihách FCI.

* Když se budeme bavit o samotných soutěžních disciplínách, bude jich celkem 19. Co by si lidé mohli představit například pod disciplínou "hlasitost"?

Rozhodčí, kteří posuzují na memoriálu, každou disciplínu podrobně zkoumají. Vše je dáno zkušebním řádem pro zkoušky loveckých slídičů, například hlasitost se u psa hodnotí po celou dobu zkoušek a ten ji prokazuje na stopě živé zvěře nebo při kontaktu s ní, když ji sám vyrazí a žene.

* Co vlečka se srstnatou zvěří?
Touto disciplínou se imituje nalezení postřelené srstnaté zvěře, používá se zajíc polní. Vlečka proto, že se již dříve střelená zvěř táhne za sebou a simuluje se tak pohyb zvěře živé. Na místě nástřelu většinou zanechá zvěř barvu, což je v myslivecké terminologii název pro krev. Pes musí být schopen tento nástřel nalézt a po pachu a stopě postřelenou zvěř dohledat. Při jednotlivých disciplínách se samozřejmě nepoužívá živá zvěř.

* Která ze zkoušek je obvykle pro slídiče nejtěžší a proč?
Každá disciplína je nějakým způsobem obtížná a těžká. Vždy samozřejmě záleží na povětrnostních podmínkách, na počasí a souhře mezi psem a vůdcem. Pes samozřejmě dokáže vycítit nervozitu svého pána, a tudíž i tato souhra dokáže ovlivnit výsledek zkoušek. Jednotlivé disciplíny mají koeficient obtížnosti. Čím vyšší, tím se také zvyšuje obtížnost.

* Jak dlouho trvá výcvik psa, než se zúčastní této mimořádné akce a zkoušek?
Výcvik psa probíhá v podstatě neustále. Aby se ovšem mohl zúčastnit memoriálu, musí mít za sebou již nějaké zkoušky lovecké upotřebitelnosti. Výcvik takového psa trvá přibližně dva roky.

* A jaká jsou kritéria, aby zvládl ten nejvyšší level? Je to o tom, jak úspěšné měl rodiče, o talentu, případně o čem dalším?
Samozřejmě, předpokladem jsou určitě geny. Čím měl pes kvalitnější předky, tím by měl být kvalitnější i on sám. Každé plemeno psů je chováno k určitému účelu. Pokud si koupíte kvalitního psa s rodokmenem, jako je např. anglický kokršpaněl, neznamená to, že z něj hned bude nejlepší pes na memoriálu a sám o sobě vyhraje první cenu. Někomu stačí, aby mu pes štěkal u vrat a vítal návštěvy, někdo s ním pracuje po celou dobu jeho psího života. V žádném případě se úspěch nedostaví jen tak. Za vším stojí tvrdá práce, úsilí, vytrvalost a spousta stráveného času.

* Jak už jsme říkali, přihlášení slídiči absolvují celkem 19 disciplín, které rozhodnou o tom, jakého stupně dosáhnou. Jaké je tady hodnocení?
Pes je hodnocen za každou disciplínu známkou od nuly do čtyř. Podle takto získaných bodů (známek) násobených koeficientem pro jednotlivé disciplíny se udělá součet všech disciplín a vyjde vítěz. Pes se může umístit v první, druhé a třetí ceně. V každé této ceně musí vždy z jednotlivých disciplín obdržet minimálně známku danou zkušebním řádem. Např. pro 2. cenu musí mít hodnocení minimálně 2, s výjimkou jedné disciplíny "nos", kde je to 3. Pokud má pes z nějaké disciplíny 0 bodů, potom na zkouškách neuspěl.

* Pokud pejsek získá od rozhodčích to nejvyšší hodnocení, co to pro něj znamená, jaké to má výhody?
Nejlepší jedinec, který docílí první ceny, může obdržet osvědčení o čekatelství mezinárodního šampiona práce CACIT. Výhodou je samozřejmě to, že o takto kvalitního psa mají chovatelé větší zájem, a to zvedá jeho cenu.

* Kolik odhadem stojí takový papírový pes šampion i s těmito zkouškami?
Cena již hotového psa se všemi zkouškami se pohybuje v řádu desítek tisíc korun.

* Slavnostní zahájení bude před Špalíčkem na náměstí. Jaký program jste připravili?
Od osmi hodin ráno bude nástup do honitby a plnění disciplín. Šanci má i široká veřejnost podívat se na tyto Mezinárodní všestranné zkoušky loveckých slídičů. Středobod zkoušek bude na Mýtině u Lipové, odkud se všichni nominovaní a rozhodčí rozutečou ke svým disciplínám. Memoriál není uzavřen pouze pro jednu specifickou skupinu, kterou jsou myslivci, ale je otevřen všem zájemcům z řad veřejnosti. Všechny bych chtěl tímto pozvat na zahájení na chebské náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, které této významné akci vytvoří důstojnou atmosféru, hodnou této akce.

* Na závěr byste možná chtěli ještě někomu poděkovat, protože uspořádat takový prestižní mezinárodní memoriál asi není procházka růžovou zahradou.
Tak určitě. Chtěl bych zejména poděkovat místostarostovi města Chebu Tomáši Lindovi, který zaštiťuje tuto akci a podpořil naši snahu tím, aby se tato akce mohla v našem městě uskutečnit. Dále bych chtěl poděkovat za podporu Okresnímu mysliveckému spolku v Chebu, jako spolupořadateli zkoušek. Zejména pak Petru Černíkovi, který je i ředitelem zkoušek, a všem sponzorům, bez kterých bychom tuto akci vůbec nemohli pořádat. Zvláštní poděkování si potom zaslouží všichni členové Mysliveckého sdružení Vlastník Lipová, kteří vše zajišťují, připravují a jsou nejdůležitějším článkem memoriálu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.