Přihlásit

V Rumunsku zabíjel medvěd, jejich lov je přísně zakázán (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na jihu Rumunska v župě Dambovitsa zaútočil v sobotu medvěd postupně na několik lidí. Jednoho muže zabil a dvě další osoby zranil. Zvíře se podařilo později zastřelit a po pitvě bylo zjištěno, že mělo vzteklinu. Tím také odborníci vysvětlili jeho agresivní chování.
Medvěd, který podle svědků mohl vážit tři sta kilogramů, napadl nejprve jednasedmdesátiletého muže, který pracoval v sadu poblíž spolu se dvěma dalšími osobami. Muž utrpěl zranění, kterým na místě podlehl.
O několik hodin později medvěd napadl zezadu ženu, která pásla na louce krávy. Má vážná zranění v obličeji a na těle, ale její stav není kritický.
Třetím napadeným byl opět muž, ale ten vyvázl s lehčím zraněním. Medvěd napadl muže u silnice, kde prodával ovoce. Muži se podařilo uprchnout a medvěd si z kufru auta odnesl potraviny. Muž se pak sám dopravil do nemocnice.
Po medvědovi pátralo čtyřicet policistů i vrtulník s termovizí. V sobotu večer jeden hajný v lese narazil na medvěda, kterého zastřelil. Nebylo hned ale jasné, zda to byl medvěd zabiják. To potvrdila teprve v neděli veterinární správa na základě výsledků pitvy a analýzy stop. Navíc bylo zjištěno, že šelma měla vzteklinu.
"Není pochyb, že jde o medvěda, který zaútočil. Skutečnost, že útočil ve dne a v místě, kde pracovali lidé, potvrzuje agresivní chování," řekl šéf veterinární správy a dodal, že zdravé zvíře se takto nechová.

60 procent evropských medvědů
V oblasti, kde došlo k incidentům, byla vyhlášena karanténa a v okruhu 30 kilometrů ochranná zóna. Nyní se bude prověřovat, zda tu nejsou zvířata pokousaná medvědem.
Preventivně budou sledována i všechna domácí zvířata v dané oblasti a možná se přistoupí i k očkování proti vzteklině, píše agentura Rompres.
V Rumunsku žije kolem šesti tisíc medvědů hnědých, tedy zhruba 60 procent evropské medvědí populace. Většinou se pohybují v odlehlých oblastech, protože se lidem vyhýbají.
Do obydlených míst je mohou přilákat zbytky jídla v popelnicích. Při pátrání po obživě už ale medvědi v minulosti několikrát zaútočili na lidi, a to i se smrtelnými následky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.