Přihlásit

Na Třebíčsku postihla ptačí chřipka dva komerční chovy se 70 000 slepicemi (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvě nová ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky byla 14. února potvrzená v komerčním chovu slepic na Třebíčsku. Je v nich celkem 70 000 kusů drůbeže. Jsou to dvě hospodářství společnosti Líheň Studenec, jedno je ve Vanči a druhé v Častoticích. ČTK to sdělil Petr Majer z oddělení komunikace Státní veterinární správy (SVS). Jde o čtvrté a páté ohnisko v komerčním chovu drůbeže v ČR od začátku roku.

Ve Vanči se bude usmrcovat drůbež jen z jedné ve dvou hal, v níž je 11 500 nosnic. Jejich utrácení začne ve čtvrtek. V Častoticích bude zlikvidován celý chov, který čítá kolem 45 000 slepic.

V rozmnožovacím chovu ve Vanči je ve dvou halách okolo 25 000 nosnic. V jedné je přes 13 000 kusů, které patří mezi genetické rezervy. Těch se zatím utrácení týkat nebude, protože vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze, v národní referenční laboratoři pro ptačí chřipku, bylo negativní, řekl Majer ČTK okolo 20:00. U této drůbeže probíhá další šetření a budou přijatá opatření pro minimalizaci rizika nákazy v hale. Na ptačí chřipku tam bude vyšetřovaný každý uhynulý kus.

Veterinární správa při dnešním oznámení nových ohnisek nákazy uvedla, že hledá možnost, jak drůbež z tohoto geneticky významného chovu vyjmout z utrácení. Ředitel SVS Zbyněk Semerád na odpolední tiskové konferenci uvedl, že výsledky testů drůbeže z této haly očekává dnes večer.

Vzorky byly v chovu na Třebíčsku odebrané při monitoringu v hospodářstvích, která jsou v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo ohniska ptačí chřipky v chovu kachen ve Valdíkově. „Na obou hospodářstvích již byla přijata předběžná opatření. V návaznosti na změnu nákazové situace budou rozšířena ochranná pásma okolo chovů a v nich vyhlášená mimořádná veterinární opatření,“ uvedl Majer.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) zjištění ukazuje, že tuzemská opatření fungují. V chovech podle něj zatím nebyly zaznamenány úhyny drůbeže, ale nákaza byla u drůbeže zjištěna v rámci preventivního monitoringu.

Tuzemský postup při likvidaci chovů se zjištěnou nákazou je podle Semeráda obdobný jako v okolních zemích. Výjimkou je v Evropě pouze Francie, která ovšem přistoupila k rozsáhlé vakcinaci chovů. Podle šéfa veterinární správy jde o vysokou investici do vakcinace, kvůli níž je navíc omezen vývoz tamní drůbeže do zahraničí.

Chov ve Valdíkově na Třebíčsku byl doposud největším ohniskem ptačí chřipky na Vysočině. V minulém týdnu tam bylo utraceno 50 000 kachen. V Česku byl Valdíkov letošním třetím ohniskem nákazy v komerčních chovech v ČR. Předchozí dvě byla v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20 000 drůbeže a v Kosoříně 73 000 slepic a kohoutů.

Ptačí chřipka se letos v Česku vyskytla v pěti velkochovech drůbeže, celkový počet zvířat určených k utracení dosahuje 210 000. Je to téměř třikrát víc než za celý loňský rok.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.