Přihlásit

Lesní zvěř bude letos hladová (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přibližně za měsíc začne hlavní myslivecká lovecká sezona. Zároveň s myslivci se na ni chystají i policisté, hladová budou prasata.

Vyškovsko – Honitby plné divokých kachen a zajíců jsou na Vyškovsku dávno minulostí. Myslivci, kteří vyrážejí v hlavní sezoně na lov, to dělají spíš z povinnosti než pro zábavu. To jsou alespoň slova vyškovského mysliveckého hospodáře Radoslava Kotíka.

„Zvěře je v okrese stále méně a hony už nejsou, co bývaly. V polovině října zahájí sezona bažantů. Těch se letos vylíhlo poměrně dost, ale většina z nich zřejmě nepřežije. O čtrnáct dní později pak začne lov na zajíce. Nyní střílíme vysokou, to znamená jeleny, daňky a muflony, a pak také srny a srnce. Těch ale v okrese moc není,” povzdechl si myslivec Kotík.

Rozrývají pole

Nejvíc je podle něj každý rok černé zvěře. Samce myslivci loví po celý rok, bachyně od začátku srpna do konce roku. „Problém je v tom, že divoká prasata nadělají spoustu škody. Hlad je dožene až na kukuřičná pole, která rozrývají. Kanců je hodně, ale že by byli tak přemnožení, jak se tvrdí, to není pravda,” naznačil vyškovský myslivecký hospodář. V porovnání s černou zvěří je podle něj o poznání méně bažantů a zajíců. To ovšem neplatí například pro polní honitby v okolí Slavkova u Brna. „Tam, na rozdíl od lesů, je drobné zvěře ještě dost,” potvrdil šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík.

Stejný názor má i bohdalický myslivecký hospodář Milan Huňady. „Po čtyřech letech je vidět zlepšení, co se týká stavu bažantů. Málo je zajíců a mírně poklesl počet srnčí zvěře. Přemnožená je černá. Ale jsme polní honitba, takže se nám daří situaci podchytit v době, kdy jsou na polích plodiny. V zimě se pak stahuje do lesů, takže nám velké problémy nedělá,” poznamenal Huňady.

Podle Pavlíka se letos myslivcům bude lovit snadněji než vloni. „Není totiž semenný rok dubu ani buku. Lesní zvěř tak bude trpět hladem a bude se pohybovat v okolí vnadidel,” vysvětlil Pavlík.

Ulovenou zvěř si myslivci většinou prodávají mezi sebou. „Hlavně spárkatou. Dřív fungovaly výkupy. To byl pro myslivce zdroj peněz. Teď na Vyškovsku není ani jeden. Kvůli hygieně zvěř nemůžeme prodávat ani do hospod a dalšího veřejného stravování,” nastínil Kotík.

Zůstali jen u plánu

Ten prý uvažoval, že by společně s dalšími myslivci výkup na Vyškovsku zavedli. „Ale jsou na to velké hygienické nároky. Než bychom všechno vyřídili, třeba co se týká skladování masa, vynaložili bychom na to třeba i milion korun. A kdo nám je dá? Takže jsme tento plán zavrhli,” svěřil se Kotík.

Tak jako myslivci sčítají zvěř, kterou je potřeba odstřelit, připravuje se na hony i policie. „Pracovníci oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál zjišťují termíny honů, aby mohli zahájit kontroly. Ty začnou v říjnu,” informovala mluvčí vyškovských policistů Iva Šebková.

Podle Kotíka jsou policejní kontroly na místě. „Policisté chodí velmi intenzivně. A musím říct, že je to dobře. Alkohol nepatří za zbraň stejně jako za volant. Zažil jsem případy, že některému z kolegů myslivců našli alkohol v dechu. Většinou to byl jen zbytkový, stalo se však, že si někdo dal i panáka na posilněnou,” připomněl Kotík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.