Přihlásit

Ohaři přinášeli lišku, do rybníka se vrhali pro kachnu (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na startu se sešli čeští fousci, výmarští ohaři, němečtí krátkosrstí ohaři a další lovečtí psi

Netín – O putovní pohár hejtmana Kraje Vysočina o víkendu zápolili lovečtí psi při 8. ročníku dvoudenních všestranných zkoušek ohařů v honitbě Mysliveckého sdružení Netín na Velkomeziříčsku. „Při zkouškách se sešlo čtyřiadvacet psů a jejich vůdců, a to takřka z celé republiky,” uvedl ředitel zkoušek Zdeněk Smejkal.

Všestranné zkoušky ohařů v řadě disciplín, které se uskutečnily na několika místech v terénu v okolí Netína, byly zajímavé i pro laickou veřejnost.

Přísná kritéria

Bylo při nich možné vidět, jak psi v souladu s přísnými regulemi soutěže zvládnou vyslídit, případně dohledat i aportovat zvěř.

Například při donášení lišky svému vůdci museli ohaři překonat během určeného časového limitu překážku, takzvanou ohrádku, aniž by svůj „úlovek” upustili, rozhodčí pak ohodnotili, s jakým nadšením a přesností se k této činnosti pes „postavil”.

Při práci ve vodě psi nejenom přinášeli kachnu, ale hodnotilo se rovněž, jak ochotně se do studené vody pustí a pak se v ní podle dalších povelů svého vůdce chovají. „Lovecký pes musí na těchto zkouškách prokázat, že zvládne pracovat jak v lese,tak na poli nebo ve vodě. Pokud při nich uspěje, je naprosto jasné, že kromě norování je všestranně lovecky upotřebitelný,” vysvětlil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Při víkendových zkouškách ohařů byla k vidění známá, ale i méně běžná plemena loveckých psů.

Přihlášeni byli čeští fousci, výmarští ohaři, němečtí krátkosrstí ohaři, ale kupříkladu i pointři nebo pudlpointři.

Reakce psa

Podle ředitele zkoušek Zdeňka Smejkala se lovecký pes cvičí zhruba od půl roku věku. „Základní povely se ale zkouší ještě dříve. Pak je třeba sledovat, jak pes bude na výcvik reagovat. Někteří psi například nemají příliš zájem chodit do vody, nebo jim nevyhovuje něco jiného. Běžný výcvik by ale neměl trvat déle než dvě hodiny denně, protože pak už to psa přestává bavit a další snaha by neměla požadovaný efekt,” dodal Zdeněk Smejkal.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.