Přihlásit

Zajíce v okolí Starého Města zhusta kosí auta i sekačky (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staré Město – Myslivce ve Starém Městě trápí vysoká úmrtnost zajíců. Ušáky kosí nepříznivé životní podmínky, zemědělské stroje i venčení psi.

Drobná zvěř na širých lánech, kde roste jen jedna plodina, nemá dostatečně pestrou stravu, a shlukuje se proto ve velkém u remízků nebo koryta řeky Moravy. „Při tak velké koncentraci zvěře na malém prostoru dochází k narušování její sociální hierarchie, bojůvkám, předávání nemocí a umírání,” popsal složitou situaci hospodář staroměstského mysliveckého sdružení Lípa Pavel Pluhař.

To však není jediným problémem, staroměstská honitba se obecně vyznačuje špatnými životními podmínkami pro zajíce. Počty, které zde myslivci v dobrých letech odstřelili, činily asi jen dvacet procent úhynu pod koly aut či vlaků. Zvířata doslova kosí i zemědělské sekačky s několikametrovým záběrem. Mladí zajíčci mají instinkt se před nebezpečím přikrčit, ostré nože je v takovém případě ale stejně neminou.

Příměstská honitba, to je pro myslivce mor také kvůli pejskařům, jež své miláčky přirozeně pouštějí v přírodě z vodítka. Psi pak ušákům zle zatápí. „Každý vidí jen to, že jeho pes prožene zajíce, kterému se nic nestane. Takových lidí tam ale přichází spousta a zvěř je tak permanentně vystresovaná, kvůli čemuž se nepáří. Také byste neměli náladu chodit na rande, kdyby na vás každých dvacet minut poštvali psa,” přirovnává myslivec Pavel Pluhař.

Staroměstští nimrodi již několik let omezují lov zajíců na minimum. Letos jich mají v plánu odstřelit pouhých deset, a to jenom ve vinohradech, kde ušáci nejsou vítanými hosty. Přesto se stav zajíců na Staroměstsku přirozenou cestou nezvyšuje. Nepříznivé jevy se neustále opakují. Aby měli myslivci více možností, poskytla jim radnice dotaci. „Jde o sto tisíc korun určených na obnovu původního ekosystému v okolí města,” uvedl starosta Starého Města Josef Bazala.

Za tyto peníze myslivci nakoupí celkem padesát zajíců po dvoutisícikorunách za kus a vypustí je na dvou místech. Minimálně po tři roky pak v těchto lokalitách nebudou provádět odstřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.