Přihlásit

Poslechněte si troubení vášnivých jelenů v říji (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrcholí jelení říje a milovníci přírody, kteří zatouží po tom slyšet troubení jelena, mají v těchto dnech jedinečnou možnost. Na Olomoucku v blízkosti vojenského výcvikového prostoru Libavá, s výjimečnou populací jelenů, si pozorní posluchači přijdou na své. I když nynější teplejší počasí jelením námluvám tolik nepřeje.
"Lokalit s jelení zvěří na Olomoucku moc není. Přesněji: jelení zvěř je na více místech, ale v takové populaci a situaci, aby proběhla jelení říje, se vyskytuje pouze ve vojenském prostoru Libavá," uvedl Jiří Zbořil, jednatel olomouckého okresního mysliveckého spolku.
Protože přímo do vojenského prostoru lidé nesmí bez povolení, doporučují myslivci využít veřejně přístupné komunikace a okrajové partie armádního cvičiště. "Od Hluboček, Daskabátu, Velkého Újezdu, Staré Libavé po Domašov nad Bystřicí. Z těchto lokalit je možné troubení slyšet," poradil Jiří Zbořil. Doporučuje zastavit někde při okraji cesty. "Například směrem na Potštát a Odry," poznamenal. Na Libavé je unikátní populace jelení zvěře, která podle znalců nemá ve střední Evropě obdoby. Troubení je tak možné slyšet celé tři týdny, po které jsou jeleni v říji. "Právě vrcholí. Záleží však na podmínkách, hlavně na počasí. I když na Libavé bude slyšet v podstatě za každého počasí. Až do konce příštího týdne," sdělil Jiří Zbořil.
Nejintenzivnější je troubení jelenů za chladných rán - když jsou pěkné,slunečné dny, ale ranní teploty nestoupají vysoko. "Sice se v posledních dnech oteplilo, ale podmínky jsou stále příznivé," uvedl znalec.
Před vstupem do vojenského cvičiště varuje nejen kvůli možnému výcviku vojáků. "V terénu se pohybuje spousta lovců. Ve dne, v noci jsou v lese. Mohlo by dojít nejen k narušení říje, ale i k nějakému úrazu," upozornil Jiří Zbořil s tím, že i když jeleny přímo nevidíte, stojí to za to.
Nejstarších kusů v přírodě ubývá, avšak na troubení z lesů to velký vliv nemá. "Říji nedělají staří jeleni, ti moc netroubí. Jsou si sami sebou tak jisti, že si teritorium troubením hájit nemusí. Sok uvidí, jak je jelen velký, urostlý a vyklidí pole," zasvěcoval do pravidel v jelení populaci.
Naplno a s největší vášní se říji oddávají pěti až osmiletí jeleni. Ti se předvádějí nejvíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.