Přihlásit

Před rokem bylo zjištěno dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nákaza virem ptačí chřipky, kterou veterináři objevili před rokem, 30. prosince 2022, ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, vedla k odhalení dosud největšího ohniska ptačí chřipky v ČR. Kvůli viru subtypu H5N1, který je potenciálně přenosný i na člověka, muselo být zlikvidováno všech 742 000 slepic, což bylo přibližně 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR.

S likvidací chovu v takovém rozsahu neměli dosud veterináři zkušenosti. Drůbež byla chována ve třech samostatných halách. Nákaza se objevila nejdřív v polovině jedné haly na konci prosince, a postupně se dostala i do ostatních částí chovu. Plně obnovit chov v Brodu nad Tichou se podařilo až po tři čtvrtě roce, v polovině letošního října.

„Důvodem k odebrání vzorků a zahájení šetření ze strany veterinárních inspektorů byla skutečnost, že chovatel ve spolupráci se soukromým veterinárním lékařem nahlásil náhlý zvýšený úhyn drůbeže v jedné ze tří hal,“ uvedl loni na konci prosince po odhalení nákazy mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. V chovu ihned přijali předběžná opatření k zamezení šíření nákazy. Kolem ohniska byla vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.

Původně se hovořilo o tom, že v chovu bude utraceno 120 000 slepic v oddělené polovině haly číslo dvě, kde se virus prokázal poprvé. Následně ale testy potvrdily nákazu i v druhé části haly a veterináři rozhodli o utracení všech 220 000 slepic z celé haly, a posléze i z dalších dvou hal.

Zhruba 1000 tun usmrcené drůbeže se z hal odváželo do kafilerie letos od 4. do 15. ledna. Likvidovalo se také sedm milionů vajec, krmivo a podestýlka. Podle krajského mluvčího hasičů Petra Poncara bylo na vyklízení tří hal za 12 dnů nasazeno přes 1370 lidí. Hasičů tam denně pracovalo i 130, desítky pracovníků poskytl majitel chovu, firma Česká drůbež. „Vystrojení, dekontaminaci, týl a štáb velení obsluhovalo v průměru 30 příslušníků. Následovalo důkladné opakované čištění a dezinfekce celého areálu a závěrečné testování veterinární správou,“ uvedl Poncar.

Státní veterinární správa kromě dohledu nad likvidací chovu také analyzovala situaci. Veterináři například odebírali vzorky prachu z ventilátorů, aby se pokusili zjistit, jak se virus do hal dostal a jak se šířil. Odebírali také vzorky od slepic, které nákaza v halách nezabila, a zjišťovali jejich protilátky. V okolí odebrali veterináři na 200 vzorků v domácích chovech - v nich ani u volně žijících ptáků v okolí se nákaza neprokázala.

Po nasazení a testování zkušební skupiny drůbeže, mohla firma chov obnovit začátkem letošního dubna. Kvůli nedostatku mladých nosnic však nemohla naplnit najednou všechny tři haly. První halu naplnila před Velikonocemi nosnicemi z vlastní odchovny v Toužimi, do druhé halu přivezla v červnu nosnice koupené v zahraničí a třetí halu obsadila koncem prázdnin opět vlastními nosnicemi.

Do plného provozu se drůbežárna v Brodu nad Tichou dostala tři čtvrtě roku po likvidaci nakažené drůbeže v polovině letošního října. Firma Česká drůbež do jejích tří hal navozila celkem asi 780 000 nosnic, které nyní snášejí zhruba 720 000 vajec denně. Celkové škody, které firmě vznikly likvidací drůbeže, vajec a na výpadku tržeb, zatím nejsou vyčísleny, řekl ČTK jednatel Zdeněk Pašek. Ministerstvo zemědělství dosud firmě vyplatilo na zálohách na náhradu nákladů a ztrát 166 milionů korun, sdělil ČTK v říjnu mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Firma dodnes neví, jak přesně se nákaza do chovu dostala. „Přijali jsme ještě další bezpečnostní opatření pro maximální snížení rizika. Vybudovali jsme další šatny, sprchy a vnitřní schodiště pro personál, dezinfekční proudy na čištění obuvi, kamery a čidla na monitorování otevírání dveří, přeorganizovali jsme práci tak, že máme jednoho pracovníka, který se pohybuje jen venku a řeší všechny venkovní věci a dovnitř hal vůbec nechodí,“ uvedl jednatel firmy Zdeněk Pašek.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1, který je za určitých okolností přenosný na člověka, se v českém chovu drůbeže poprvé objevil v červnu 2007, od té doby byly kvůli výskytu nemoci utraceny stovky tisíc ptáků. Případ ve velkochovu v Brodu nad Tichou se ale svým rozsahem naprosto vymykal dosavadním měřítkům - do té doby muselo být v jednom velkochovu utraceno nejvíce zhruba 170 000 ptáků.

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a v chovech ptáků držených v zajetí. Poslední ohnisko bylo potvrzeno 12. května v malochovu drůbeže v Kladně-Švermově ve Středočeském kraji. Ke konci letošního července oznámila Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) na svém webu, že Česko je nyní oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.