Přihlásit

Majitelé honitby a myslivci se dostali do ostrého sporu (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebichovice, Vinařice
Mezi členy Honebního společenstva Třebichovice na Kladensku a zdejším mysliveckým sdružením to vře. Přibližně 200 lidí neumí najít společnou řeč, i když jejich prvotní záměr je prakticky totožný. Shodně tvrdí, že mají rádi přírodu i zvěř, ale domluvit se nedokážou.

Vše se dostalo tak daleko, že jdou teď chlapi proti sobě. Vztahy mezi majiteli pozemků a myslivci jsou natolik narušené, že se je sotva podaří urovnat.

Problém se nejčastěji týká přírodní památky Vinařická hora, kde trvale žije kromě další zvěře i stádo muflonů. Úřední norma jich povoluje v lokalitě kolem třiceti kusů, údajně jich je ale ve stádu sedmdesát. To zapříčiňuje, že mufloni spasou, co jim hora poskytne. Pak shánějí potravu i na soukromých pozemcích členů honitby.

A právě to je kámen úrazu. Podle myslivců oficiálně dvojnásobek muflonů ve stádu nežije, stejně jako jiné zvěře, tudíž není překročen zákon a škody vlastníkům polí a luk není třeba hradit.

Podle některých majitelů honitby se zde ale kusy zvěře nad povolený stav prokazatelně nacházejí, myslivci je střílejí, neoznačují povinnou plombou a maso zužitkují. Ovšem poškozený nedostane vůbec nic. Neoznačený odlovený kus úředně neexistuje a nemohl tudíž ani spáchat škodu. Důkaz pro toto očerňující tvrzení ale nikdo z honitby nemá.

To jak se majitelé pozemků a myslivci mají v oblibě, dokazuje dále i fakt, že poslední valnou hromadu uspořádali honebníci pouze korespondenčně. Z funkce sesadili starostu Václava Vaidla a nahradili ho Milanem Procházkou. "Vadí nám, že pan Vaidl byl honebním starostou, ačkoli dosud nevlastnil žádné pozemky. Zato je třebichovickým myslivcem. Pochopitelně si pak dělá pravidla taková, jaká myslivcům vyhovují. Kusy zvěře jsou nekontrolovatelné a myslivci nám upírají náhrady škod. Je potřeba udělat hloubkovou revizi i inventuru pozemků a zvěře," řekl za honební společenstvo Martin Tlustý.

Jak Kladenskému deníku sdělil odvolaný starosta honitby Václav Vaidl, skutečnost je odlišná, než ji líčí vlastníci pozemků. Podle jeho slov je jejich hlavním cílem se na úkor myslivců potažmo státu obohacovat.

"Mufloni přemnoženi nejsou. Nadpočetné kusy, které zde žijí, se k nám zatoulaly z jiné tlupy. Stalo se to za pár měsíců, nikoli let. Majitelům pozemků jde především o povolení ke zvýšenému odstřelu a následný zisk z uplatnění náhrad. Škodní události o kterých já vím, nejsou prokazatelné, že je způsobila zvěř. Rád bych, kdybychom alespoň část těchto věcí uvedli na pravou míru na řádné valné hromadě," uzavřel Vaidl. Akce majitelů pozemků v honitbě je podle něj vyvolána za účelem podvodného jednání, obohacování se a potřeby spolek rozvrátit.

Odvolaný starosta Vaidl dodal, že jeho oponent Martin Tlustý byl dokonce prověřován policií, když několikrát autem naboural do vozidla Petra Vlasatého působícího jako myslivecká stráž.

Nejen rozkol ve výboru honitby, ale i jednání některých myslivců je v očích veřejnosti rozporuplné. Kladenský deník obdržel dopis adresovaný, kromě jiného, Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. V něm si předseda třebichovických myslivců Jiří Hotový stěžuje na porušování plánu péče o Vinařickou horu. Poukazuje na nešetrný průklest horky a škody, které vznikly státu za neodprodané dřevo.

Stejného člověka však podle tvrzení Martina Tlustého prověřovala policie poté, co předsedu Hotového Tlustý vyfotografoval při krádeži dřeva právě v oblasti zmíněné přírodní památky. Vyjádření předsedy myslivců se Kladenskému deníku získat nepodařilo. Jeho telefonní číslo je patrně vyřazeno z provozu."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.