Přihlásit

Stovky lidí dorazily na Medvědí Vánoce na českokrumlovském zámku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stovky lidí dorazily 24. prosince na tradiční Medvědí Vánoce na českokrumlovském zámku. V příkopu, kde žijí tři medvědi, připravili medvědář Jan Černý s přáteli vánoční stromky, které ozdobili různými pochutinami. Další jídlo pak položili i na jiná místa výběhu. Lidé tak mohli sledovat nejstarší medvědici Marii Terezii a mladší Viléma a Polyxenu.

„V zimě toho nesní tolik, protože nejsou tak aktivní. Nejčastěji jim dáváme ovoce, zeleninu, rybí tuk. V létě navíc každý z nich sežere denně 15 vařených vajec a vypije 60 litrů speciální směsi vody, mléka a medu,“ řekl ČTK Černý. Pro Viléma a Polyxenu byla o Štědrý den nejatraktivnější šunka a ovoce. V zimě medvědi jedí jednou denně, v létě třikrát. „Mají hodně rádi třeba hroznové víno, v létě jim přidáváme i sezonní věci jako melouny a ananasy. Chutnají jim sladké věci a v tomto ovoci bývá hodně cukru,“ řekl.

Nejstarší medvědici Marii Terezii je 33 let. V létě však veřejnost více může vidět Viléma a Polyxenu, kterým je šest let. „Marie Terezie už je pohodlnější, a když je vedro, tak odpočívá ve stínu pod mostem,“ řekl Černý.

Pro Český Krumlov jsou medvědi dlouholetou atrakcí, jejich vánoční krmení se pořádá už od roku 1988. Každoročně se přijde podívat kolem tisícovky lidí z celého Česka, nechybí ani návštěvníci ze zahraničí. Celkové náklady na vánoční krmení podle Černého dosahují přibližně 30 000 korun, přispívají i sponzoři a menší dárci.

Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři století. Od roku 1707 jsou v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. Návštěvníci je, ovšem v jiné podobě, najdou i na mnoha místech honosného sídla. Objevují se jako štítonoši erbu pánů z Rožmberka se znakem červené pětilisté růže.

Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s italským rodem. Údajné příbuzenství mělo doložit starobylost rožmberského rodu. První zmínky o chovu medvědů na zámku pocházejí z druhé poloviny 16. století.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.