Přihlásit

Rozdaly se tři tisíce porcí guláše (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rájec­-Jestřebí
Areál rájeckého zámku v pátek zaplnily stovky lidí. Ty tam ale tentokrát neproudily za poznáním historie. Táhla je vůně zvěřinového guláše, který se tam vařil už potřetí. Šestnáct týmů jej připravovalo z kančího, dančího, srnčího, jeleního i mufloního masa. A na pochoutku se stály dlouhé fronty.
Zaplatit šedesátikorunové vstupné, vyfasovat umělohmotnou misku a lžíci a vyrazit na ochutnávky. To v pátek udělal každý příchozí na nádvoří zámku v Rájci. Když jeden guláš zachutnal víc než ostatní, kuchařský tým obdržel žeton a posunul se tak k vítěznému ocenění od návštěvníků. Ty nakonec nejvíce zaujal domácí tým Alibaba, loupežnické pokušení.
"Letos se mezi sebou utkalo šestnáct týmů, další dva byly nesoutěžní. Každý si vylosoval, z čeho bude guláš vařit, a pak nafasoval od pořadatelské honitby Bílá Voda deset kilo masa. Na akci přišly dva tisíce lidí a rozdaly se zhruba tři tisíce porcí. Každý rok je to víc a víc," popsal pořadatel akce Vladimír Moráň.
Doplnil, že příští rok se možná vaření guláše bude muset přesunout jinam, kam se vejde více lidí, protože už nyní mají předjednané vystoupení Karla Gotta. Letos si návštěvníci zpestřili ochutnávání gulášů vystoupením Železného Zekona či písničkáře Boba Frídla.
Soutěžní guláše hodnotila i odborná porota. Té nejvíc zachutnal mufloní guláš od blanenského Papuč týmu. Kdo nakonec vyhrál, ale prý důležité nebylo. Účastníci byli rádi hlavně za to, že lidem chutnalo. To potvrdila i jedna z návštěvnic. "Třeba maso z muflona jsem ještě nikdy nejedla a dnes mi moc zachutnalo. Gulášek byl pikantní a dochucený tak akorát," pochvalovala si žena.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.