Přihlásit

Šumavští losi (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Turistce se podařila unikátní fotografie, o kterou se marně snaží pracovníci NP Šumava

Šumava
Vlastním očím nevěřila při návštěvě Šumavy turistka ze středních Čech. Podařilo se jí totiž zahlédnout a dokonce i vyfotografovat tři losy najednou. Podle zoologů a lesníků ze Správy NP a CHKO Šumavaje takový snímek raritou, která je na Šumavě k vidění jen zcela výjimečně. Alena Raftlová jela v září se známými podívat se na Stezku korunami stromů. Těsně za Horní Planou se jí z okénka jedoucího automobilu a přímo u silnice naskytlo neobvyklé představení. Po louce běželi tři losi. "Nikdo ze spolucestujících samozřejmě nevěřil a nechtěli mi zastavit, nakonec se to povedlo a já je vyfotila," vzpomíná. "Losi běželi přes louku, asi 150 až 200 metrů od silnice a pak zaběhli do lesa. Bylo to nádherné. Vůbec by mě nenapadlo, že se mi poštěstí něco takového uvidět," líčí nevšední několikasekundový zážitek žena z Libčice nad Vltavou ve středních Čechách.
Podle lesníků Správy Národního parku Šumava měla autorka snímků neobvyklé štěstí. "Vyfotit jednoho losa to je veliká vzácnost. Fotka třech losů, to už je jedinečná rarita," tvrdí Adam Jirsa ze Správy NP a CHKO Šumava, který má péči o jelenovitou zvěř na Šumavě na starost. "Vyfotit tři losy ve volné přírodě se nikomu ze zaměstnanců ještě nepodařilo. Určitě snímek zařadíme do parkové kartotéky. Je to skutečně výjimečná věc," doplňuje zoolog šumavského parku Luděk Bufka.
Los evropský byl ve střední Evropě vyhuben v 15. století, na Šumavě se vrátil zhruba v 70. letech minulého století. Pro život si vybral část Šumavy, která je relativně málo turisticky zajímavá, nežije v těch nejnavštěvovanějších lokalitách jako je Modrava nebo Kvilda. "Žije v jihočeské části Šumavy mezi Lipnem a rakouskou hranicí. Tam turistů ani stálých obyvatel mnoho není. Navíc tam má velmi příhodné biotopy, kterými jsou podmáčené louky, opuštěné vesnice, které zarůstají měkkými dřevinami, jako jsou vrbičky, a ty mu louží jako hlavní zdroj potravy," uvádí referent CHKO Šumava v Horní Plané Josef Majer.
Na pravém břehu Lipna nyní žije kolem 15 jedinců. Los evropský je největším volně žijícím kopytníkem v Česku. Jde o velmi plaché a obezřetné zvíře, které se pohybuje převážně v noci. Z největších savců žije v šumavském národním parku ještě například jelen evropský, srnec obecný nebo rys ostrovid.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.