Přihlásit

Evropský festival ptactva v Tovačově (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Tovačově na Přerovsku bude v sobotu jedna z exkurzí, které se uskuteční u příležitosti letošního Festivalu ptactva, jehož pořadatelem je od roku 1994 každý první říjnový víkend celosvětové sdružení na ochranu ptactva Bird Life International. To v ČR zastupuje Česká společnost ornitologická, na střední Moravě exkurze pořádá její zdejší pobočka - Moravský ornitologický spolek (MOS).
Sraz účastníků bude u sádek v Tovačově v 7.45 hodin. "Exkurze se zastaví nejprve na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka," řekl Právu Adolf Goebel z MOS, který exkurzi povede. Podzim je obdobím tahu ptáků, a proto je podle něj možné zastihnout i druhy, které u nás běžně nežijí. "Vzhledem k tomu, že již započalo postupné vypouštění rybníků pro tradiční předvánoční výlov, dá se očekávat, že se na mělčinách zastaví větší počty ptáků," uvedl Goebel.
Ornitologové předpokládají, že budou k vidění větší počty volavek popelavých a volavek bílých. "Vznikající bahna jistě přilákají i ptáky ze skupiny bahňáků, jako jsou například čejky, kulíci, vodouši a jespáci. Objevit by se měly i protahující druhy kachen a mohl by se ukázat orel mořský," poznamenal Goebel.
Letošní festival je významný tím, že jeho výsledky (počty účastníků i seznamy a počty pozorovaných ptáků) budou poprvé v historii festivalu shromažďovány a zpracovávány českými ornitology. V Evropě se ho účastní pravidelně kolem 50 tisíc lidí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.