Přihlásit

Spor myslivců: o šéfa i pozemky (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O pozici starosty Honebního společenstva Plenkovice se přou tamní myslivci. Dokonce se mluví i o soudech. V pozadí jsou ale i otazníky nad dalšími pronájmy honiteb.

Plenkovice, Znojmo
Se šípkovou, nebo se zelím? Pokud by si myslivci z Plenkovic, Přímětic a Kravska při svých svárech pokládali jen tyto dvě otázky ze slavné komedie Slavnosti sněženek, měli by patrně větší klid. Jenže věc je složitější.
Znesvářené strany sporu, který se týká pozice současného starosty Honebního společenstva Plenkovice(HSP), se přou již delší dobu a na pomoc si přivolávají i právníky. Mluví se i o soudech. V pozadí jsou také otazníky nad dalšími pronájmy honiteb. Ty se uzavírají na deset let a poslední smlouvy končí příští rok v březnu.
Na úřední desce Znojma se objevil dokument, jímž Boris Kyněra, který je pod dokumentem podepsaný jako člen HSP, svolává mimořádnou valnou hromadu.
Jedním z bodů programu je pak i odvolání stávajícího plenkovického honebního starosty.
"Blíží se nové pronájmy honiteb a mezi myslivci tím vznikají velmi konfliktní situace. Je to obrovská tragédie a plno emocí. Když se uzavíraly smlouvy před deseti lety, byl klid. Zákonodárci pak v roce 2002 vydali nový zákon a začalo se bojovat o hranice honiteb. Tím prakticky skončily dobré sousedské vztahy," naznačil syn starosty HSP Josef Novák.
Dodal, že o valné hromadě, kterou svolal Kyněra na tuto středu, ví. "Pozvánku jsem dostal. Jenže to svolání je neplatné. To má svolávat starosta, místostarosta a jen v určitých případech člen," konstatoval Novák.
Připomněl ještě, že vloni Borise Kyněru vyloučili ze svého mysliveckého sdružení. "Porušil jak stanovy, tak zákon. Víc se k tomu nechci vyjadřovat," dodal Novák.
Pozvání na valnou hromadu naopak nemá další ze členů společenstva Aleš Hutař. "Písemně mi nic nepřišlo. Vím však o ní a protože jsem řádným členem, tak na ni půjdu. Je to však opravdu proti zákonu. Je to velmi složité. Poté, kdy jsme pana Kyněru vyloučili ze sdružení, dal věc k soudu. Ten pak rozhodl, že sdružení nepochybilo. Pan Kyněra nám pak vynadal, obešel lidi v Kravsku, Plenkovicích a Příměticích a dělá vše proto, aby stávající sdružení zlikvidovali a založili nové," přiblížil Hutař. Osobně si myslí, že valná hromada bude zrušena.
Stávající starosta ale podle všeho příště vést společenstvo nebude. "Každých deset let se musí volit nový volební výbor. Pokud vím, tak táta nechce odstoupit, ale na další období nechce kandidovat na starostu. Ovšem toto nebude řešit žádná mimořádná valná hromada," doplnil Novák.
Boris Kyněra tvrdí, že problémy jsou ve vzájemné komunikaci. "Starosta s námi nekomunikuje a nepřebírá zásilky. Jde o to, že nám vedení společenstva zapřelo jistý doporučený dopis. Pak rychle udělali výbor, aby honitbu pronajali někomu jinému. Proto svoláváme mimořádnou valnou hromadu, na což máme právo," míní Kyněra.
Potvrdil i soudní spor o členství v mysliveckém sdružení. "Soud sice byl, ale moje právnička podala něco pozdě a druhá strana se toho chytila. Nic jsem ale neudělal, takže mě chtěli ze sdružení vyloučit za nic. Ještě to vše dám k soudu do Brna," zlobí se Kyněra. Také druhá strana potvrdila, že využívá služeb advokátů. "Naše kroky konzultujeme s právníkem, aby bylo vše podle zákona a v pořádku," svěřil se Hutař.
Nad situací u myslivců kroutí hlavou starosta obce Plenkovice Alois Vybíral. "Je to nepříjemné. Jsou zde dvě skupiny, které se dohadují kvůli dalšímu pronájmu honiteb. I obec tam má padesát hektarů, které jim pronajímáme. Proto budeme na příštím zastupitelstvu jednat, komu je dál pronajmeme. Rozhodně nikomu nebudu dělat rychtáře, je to nepříjemná situace," uzavřel Vybíral.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.