Přihlásit

Kovařík: Zima možná přijde už koncem října (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Říjen bude sušší, než v jiné roky. Více pršet ev. sněžit by mělo od přelomu října a listopadu.

V exkluzivním rozhovoru pro Karlovarskenovinky.cz to uvedl Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku, jehož koníčkem je odhadovat vývoj počasí podle projevů přírody na řadu týdnů dopředu.
Kovařík zdůraznil,  že jeho předpovědi platí pro Karlovarsko, především ale pro oblast, kde žije, tedy pro střední polohy západní části Krušných hor.

Termín příchodu zimy předpoví jeleni
Některé náznaky podle Kovaříka ukazují, že by letos zima mohla přijít o něco dříve. K potvrzení tohoto předpokladu ale chybí ještě několik pozorování. Nejlepším indikátorem příchodu zimy v Krušných horách je sestup jelení zvěře z nejvyšších poloh do nižších. Od doby, kdy se tak stane, zpravidla napadne sníh do 14 dnů. Jeleni ale zatím ve vrcholových partiích hor zůstávají.

Sucho skončí na přelomu října a listopadu
Předpokládaný průběh počasí v letošním podzimu Kovařík shrnul větou "Říjen začne babím létem a skončí sněhem."
Na přelomu října a listopadu má dojít k významné změně atmosférické cirkulace. Do té doby sušší ráz počasí vystřídá vlhčí proudění, které přinese více srážek. Sněhové srážky by se v Krušných horách ale  mohly objevit již tuto neděli, a pak ve třetí dekádě října, následně v prvních deseti dnech listopadu. Od první prosincové dekády by pak v Krušných horách už mělo být možné lyžovat. Týká se to ale poloh nad 800 metrů, kde by v tu dobu mělo ležet nejméně 30 cm sněhu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.