Přihlásit

Ptačí festival zve mezi opeřence (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumperk
Čtyři jemné sítě jsou napjaté od pondělního rána na hrázích Třemešských rybníků mezi Novým Malínem a Třemeškem. Jejich nedobrovolnými "hosty" jsou nejčastěji sýkorky modřinka a koňadra, lapit se nechá i budníček, babka nebo krasavec ledňáček. Každý je tu může vidět pěkně zblízka a ještě se o nich něco dozvědět.
Akce, která je součástí mezinárodního Festivalu ptactva, začala v sobotu na Červenohorském sedle a u Třemešských rybníků pokračuje celé úterý 9. října. Organizátoři ze Správy CHKO Jeseníky a šumperské Vily Doris budou na místě od 9 do 18 hodin.
"Cílem Festivalu ptactva je upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Každého chyceného opeřence samozřejmě také kroužkujeme," řekl organizátor akce, ornitolog Petr Šaj.
V současné době tah ptáků vrcholí. Táhnou většinou ze severu na jih do Středomoří či Afriky nebo na východ do Indie či Pákistánu. Platí, že čím dřív na jaře knámurčitý druh přilétá, tím později také naše území opouští. Platí to třeba o skřivanovi. Naopak čím později ptáci přilétají, tím dřív opět vyklízejí pole: lejsek malý nebo hýl rudý odlétají už na přelomu července a srpna.
Školáci, kteří na akci u Třemešských rybníků v pondělí přišli, se dozvěděli třeba i to, že ne všichni ptáci opravdu na zimu odletí. "Díky kroužkům a hlášením ornitologů jsme například zjistili, že dvě mláďata ledňáčka z jednoho hnízda, která jsme tady kroužkovali, se rozdělila. Jedno strávilo zimu ve Španělsku, druhé zůstalo u nás," řekl Petr Šaj.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.