Přihlásit

Máte chuť na zvěřinu? Prověřte si její původ (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Myslivcům začíná lovná sezona a restauracím období zvěřinových hodů. Než šéfkuchaři jídlo připraví, musí zvířata projít povinnou veterinární kontrolou. I tak se ale stále objevují místa, kde se do menu zařadí zvíře upytlačené, které neprošlo testy na různé nemoci. V takovém případě strávníci čelí zdravotnímu riziku.
Každá restaurace musí na požádání prokázat, odkud zvěřina pochází. Dodavatel, který je pod státní kontrolou, musí mít dokumenty, že zvěřina je z prohlédnutých zvířat. "Bereme pouze ověřené dodavatele. Víme úplný původ zvěře, včetně veterinárního ošetření. Víme pomalu, z jakého je lesa," říká šéfkuchař restaurace Potrefená husa Na verandách Josef Pleskač.

Podávané maso by mělo projít kontrolou
Jenže zvěřinové období je příležitostí pro nepoctivce servírovat levnější a neprověřené maso od pytláků. "Stačí, aby jeden ze skupiny kus ulovil, zastřelil v noci ze silnice, a druhý přijede dodávkou. I když ho nakládá, pořád je to na úrovni přestupku," vysvětluje myslivecký hospodář z MS Krnčí Viktor Veselý.
Podle veterinářů právě u zvěřiny kontroly selhávají. A nejen proto chce ministerstvo zemědělství navrhnout změnu zákona o potravinách. Nově by kontrolu nad všemi živočišnými potravinami měla na starosti Státní veterinární správa.
"Můžete se v případě restaurací dostat u požití jídla k tomu, že zvěřina nebyla prohlédnuta kompetentní autoritou. Je to přímé ohrožení zdraví," upozorňuje ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. Také sama správa proto chce kontrolovat zvěřinu přímo v restauracích a hotelech, a mít tak zdravotní nezávadnost masa pod dohledem.

Zvěřina s průkazem původu
Každá zvěřina musí mít i svojí šarži. Stejně jako třeba hovězí nebo vepřové v obchodech. "Díky označení, ať je jakékoliv, s číselným nebo písemným kódem, se dopátráme k původu masa," dodává Pleskač. Neevidované zvíře však může mít různé nemoci přenosné na člověka, které v lepším případě vyvolají nevolnost, ale v horším případě může infekce končit i smrtí.
Hygienici ročně v restauracích a stravovacích zařízeních provedou zhruba 30 tisíc kontrol. Pochybení u zvěřiny samostatně od jiného masa ve statistikách neoddělují. Odhadují ale, že ročně odhalí desítky prohřešků. Restaurace nejčastěji nejsou schopné prokázat právě původ masa.
Když si chce člověk zvěřinu koupit domů a pak upravit, cesta je celkem snadná. "Nejjednodušší je přímo oslovit uživatele honitby a zakoupit si zvěřinu přímo od něho," prohlásil jednatel ČMMJ Jaroslav Kostečka. Takový kus zvěřiny by měl mít plombu a takzvaný lístek o původu zvěře. Ten vyplňuje přímo lovec. "Z druhé strany bývá razítko prohlížitele zvěřiny," řekl jednatel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.