Přihlásit

Nastal čas jíst zvěřinu, dýně a pít červené víno (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Méně světla, tepla a typický podzimní déšť a vítr mění nejen naši náladu, ale i stravování.
Podle lékařů, kuchařů i milovníků jídla je tím nejlepší se přeorientovat ze salátů, ryb a zeleniny na sezónní lahůdky. Proto i dalšímu festivalu chutí společnosti Alakarte nazvanému Vůně podzimu vévodí zvěřina, dýně, brambory, ořechy, švestky, jablka, kaštany a houby.
"Nastala sezóna zvěřiny, na kterou reagují i hosté, takže je žádáno srnčí či jelení maso nebo kachna a zajíc. Jako přílohy připravujeme kořenovou zeleninu, v kuchyni se také často používá dýně, pastiňák, kaštany a pak to, co si přivezeme ze zahrady, tedy jablka, hrušky, švestky. Hosté také přesedlávají z bílého na červené víno, protože už vzhledem k podávání v pokojové teplotě mají pocit, že je zahřeje. Také se více pijí kořalky," řekl Právu Karel Šimůnek z pražské restaurace Renommé, jež se k festivalu už druhý rok připojila.
Kromě ní je na seznamu šestnácti restaurací, v nichž hosté dostanou festivalové menu, i dvanáct pražských a středočeských podniků. Seznam všech je na webových stránkách www.festivalchuti. cz i s nafoceným menu, které hosty čeká, když si na stránkách rezervují ve vybraném podniku stůl. Pořadatel festivalu účastníkům rezervaci potvrdí a platba jako vždy probíhá až na místě.
Podávat se budou dýňové krémy, kančí svíčková se sušenými višněmi, jelení hřbet s omáčkou z portského vína nebo pečený hřbet z muflona s karamelizovanými kaštany. Pojítkem tříchodových menu, které účastníci festivalu pořídí za 290 nebo za 390 korun, je právě zvěřina.
Festival začne v pondělí 15. října a potrvá do 4. listopadu.
Byť to není všeobecně příliš rozšířeno, je zvěřinové maso podle myslivců zdravější a chutnější než to, které běžně Češi konzumují. "Maso je chuťově vyvážené a také dietní. Obsahuje méně tuku, je lehce stravitelné, snižuje cholesterol v krvi a blahodárně působí i na srdeční obtíže a imunitu. Navíc pochází od volně žijících zvířat," vyzdvihl klady zvěřiny Jiří Kasina, šéfredaktor měsíčníku Myslivost.

***
Kdo se zúčastní
Praha: Ambroisie Caffé Restaurant, Amade Restaurant, Bibita Nuova, Chateau St. Havel, Hlučná Samota, Renommé Restaurant, Resturant MOOD, U Emy Destinnové, U Modré kachničky II.
Střední Čechy: Auberge de Provence (Tuchoměřice), Restaurace u sv. Václava (Mělník), Sosta Restaurant (Beroun)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.