Přihlásit

Lánské oboře je 300 let, lidé tam mohou přijít jen na krmení zvěře (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obora v Lánech slaví 300 let od svého založení. Běžný návštěvník však může na místo, které je pod správou Kanceláře prezidenta republiky, jen výjimečně.

Zvěře se v oboře, která byla založena před třemi stoletími, prohání podle tamních správců 1500 až 1600 kusů. "V základních druzích je to jelen evropský, daněk evropský, muflon, jelen sika a divočáci," vyjmenovává ředitel lánské obory Jiří Janda. Současná výměra obory je podle Jandy zhruba 3 tisíce hektarů, původně však prý zabírala plochu 9 tisíc hektarů. "Je to území, které je 35 kilometrů od Prahy, a přitom na vás z každého koutu dýchá historie, která je tam všudypřítomná," říká Janda, podle nějž patří obora k nejstarším v Evropě. V tuto dobu jsou v oboře nejčastějším zvukem projevy říje jelena siky. Aby lidé měli šanci nějakou zvíěř vidět, musí však přijít na konkrétní místo, v konkrétní roční dobu a čas. Obora totiž není běžně přístupná, s výjimkou části, která byla v roce 2006 speciálně upravena a otevřena pro návštěvníky. "Máme dokonce pravidelné krmení v určitou denní dobu. V době otevření demonstrační části, tedy do konce září, je to vždy ve tři hodiny odpoledne," říká Jiří Janda. Jinak lidé do obory nesmějí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.