Přihlásit

Svatohubertská mše v Bílé (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již osmý ročník této nevšední akce proběhl uplynulou sobotu před slavnostně vyzdobeným zámečkem v Bílé. Pod širým nebem byl připraven i oltář a lavice pro hosty, kterými byli nejen občané Bílé, ale přihlíželo i spousta turistů, kteří se zrovna toulali slunečnými podzimními Beskydami a byli zvědaví, co právě zde uvidí.
Po třinácté hodině se od místního kostela sv. Huberta vypravil průvod se střeleným jelenem na voze, dále šli myslivci se psy, Černí myslivci, sokolníci, vůz s knězi a pak další účastníci slavnosti.
Střelený desaterák, kterého skolil místní lovec Tomáš Večeřa 23. září 2012, byl uloženna čestné místo, byly zapáleny ohně, trubači Okresního mysliveckého sdružení z Přerova hráli slavnostní fanfáry a obřad mohl začít. Pasování předvedl Vladimír Krop, který zmíněného lovce pasoval na "Lovcesv. Huberta", udělilmu dekret, připili si společně na lovecké úspěchy všech myslivců, protože jak řekl Krop: "Střelení prvního jelena v říji a pasování jeho lovce je svátek pro všechny myslivce."
Povzbudivá slova pak přednesl ve svém kázání P. EdmundKempný: "Příroda nám otevírá svoji mohutnou náruč se svými krásami - stromy, říčkami, údolími a vším ostatním, co nám dává sílu, kde mnozí čerpáme energii pro své všední dny. Proto si zaslouží naši úctu, je třeba ji chránit pro další generace," řekl mimo jiné hrabyňský farář E. Kempný. Písněmi celý obřad doplňovali zpěváci pěveckého sboru Chorus Collegium Odry.
Tuto tradici - pasování lovce do řádu sv. Huberta byla založena už roku 1675 hrabětem Šporkem, obnovena byla v roce 1992 a vloni byla zapsána jako "nehmotné bohatství" našeho státu.
Je jistě dobrým zvykem poděkovat Bohu a svatému Hubertovi za přízeň, kterou věnovali zdejším myslivcům v honitbě Salajka a popřát si zároveň neméně úspěšný rok příští.
Budeme se těšit, že slavnostní Svatohubertské mše v Bílé budou mít svá pokračování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.