Přihlásit

Toxikované srnky chodí do vesnic. Ovlivňuje je řepka (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moravskokrumlovsko
Jé, mami, to je krásná srnka! A vůbec se nebojí. Takový výkřik dítěte může být na začátku příběhu srnky, která se zničehonic objeví na dvorku domku na vesnici. Na jeho konci bývá obvykle smrt zvířete. Tvrdí to alespoň vedoucí odboru životního prostředí moravskokrumlovského úřadu Kamil Raboň.
"Srnky jsou v této době velmi citlivé na řepku. Požírají ji a pak z ní mají průjmová onemocnění a slepnou. Řepka totiž pro ně obsahuje plno toxických látek," uvedl Raboň.
Takové srnky jsou pak omámené a mnohdy opouštějí bezpečí lesa. "Dostávají se například do vesnic a vejdou i do lidských obydlí, do dvorků a podobně. Lidé si je mnohdy nechávají doma a snaží se o ně starat," naznačil odborník.
Řepka podle něj obsahuje alkaloid, který je pro organismus zvěře toxický. "Dávka, která dokáže zvěř usmrtit, je samozřejmě odvislá od druhu zvěře, váhy zvěře a jeho zdravotní a fyzické kondice. Tyto stavy, kdy zvěř je přiotrávená alkaloidy z řepky, je možné snadno zaměnit s příznaky vztekliny. Zvěř je apatická, ztrácí plachost, trpí průjmy a nakonec hyne," přiblížil Raboň. Myslivci se snaží k řepkovým lánům zvěři předkládat krmivo s dostatkem vlákniny, které pomůže úhynu zvěře zabránit. V honitbách na Moravskokrumlovsku ročně uhyne až dvě stě padesát kusů vysoké. Sto umírá pod koly aut a vlaků, pětasedmdesát vlivem otravy toxickými látkami z řepky a podobné množství jiným způsobem. To je tedy přirozená úmrtnost, jiné otravy, či predátoři.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.