Přihlásit

Odchoval nejsilnějšího srnce na světě (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sudice
K srnčí zvěři se Pavel Scherer ze Sudic dostal vlastně náhodou. Nevyrůstal na vesnici a ani nikdo z jeho rodiny nebyl myslivec. Před dvanácti lety ale zachránil malého srnečka a ten dal základ jeho chovu srnčí zvěře v zajetí. O srnčí zvěři od té doby vydal už dvě knihy a připravuje další. Jeho největší chloubou je nejsilnější srnec na světě odchovaný v zajetí.
Jak sám Scherer říká, se srnčí zvěří ho spojil osud. "Dá se říct, že k chovu srnčí zvěře mě dostaly zdravotní problémy. Měl jsem svoji stolařskou firmu a ve volném čase jsem choval sportovní jezdecké koně a jezdil jsem parkury," vypráví Scherer.
Jeden z parkurů mu ale zásadně změnil život. "Spadl jsem z koně a zlomil jsem si obratel. K tomu mě postihla ještě borelióza třetího stupně. Chov koní jsem proto musel zrušit," vzpomíná.
Po koních mu ale zůstaly volné výběhy. "Na základě toho mi myslivci přinesli malého srnečka, který se přiotrávil z řepky. Mně se podařilo ho zachránit. Zanedlouho mi přinesli zase srnu a tím začal můj chov," říká. V té době se Scherer začal věnovat také studiu biologie srnčí zvěře.
"Teď už se tomu věnuji asi dvanáct let.
Zkoumám reprodukci, parožení, vytloukání parůžků a spoustu dalších věcí," říká.
Svoje poznatky si ale chovatel srnčí zvěře nenechává pro sebe. "Píšu o tom články v nejrůznějších časopisech v České republice, na Slovensku, ve Francii, v Anglii, ale i v Německu," vyjmenovává Scherer s tím, že vydal také už dvě knihy o srnčí zvěři. "Teď mám rozpracovanou
třetí. Ta bude druhým pokračováním trilogie s názvem Srnčí zvěř," uvádí s tím, že první díl trilogie vyšel minulý rok na podzim.
V současné době má Scherer ve svých výbězích asi patnáct kusů srnčí zvěře. "Kapacitu mám omezenou. Podařilo se mi ale odchovat trofejově nejsilnějšího srnce na světě. Druhý nejsilnější je ve Švédsku," říká Scherer.
Pětiletý srnec se jmenuje Julínek a pochází z trojčat. "Je to taková hříčka přírody. Díky němu ale můžu zkoumat genetiku, jestli jeho paroží zdědí i jeho potomci. Odchoval jsem ho totiž čistým chovem, to znamená bez jakýchkoliv látek na podporu růstu," podotýká chovatel.
Veškeré svoje výzkumy si Scherer platí ze svých úspor. "Proto říkám, že jsem největší blázen v republice. Všechno to totiž dělám pouze z čistého zájmu," dodává.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.