Přihlásit

Na Uherskobrodsku nechtějí chráněné zahrady (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obyvatelé několika obcí sepsali petici proti vyhlášení přírodní památky na jejich pozemcích. Omezila by totiž jejich činnosti

Uherskobrodsko
Doslova pozdvižení vyvolal návrh zlínského krajského úřadu vyhlásit území nazývané Myšince,které se rozprostírá mezi Vlčnovem, Veletinami, Hradčovicemi, Drslavicemi a Havřicemi, za přírodní památku. Protestují proti tomu především majitelé zahrad, myslivci i samotní starostové dotčených obcí.
Na území přírodních památek je zakázána a omezena spousta činností, mimo jiné hnojit, pást dobytek, stavět, vysazovat nepůvodní rostliny a živočichy, tábořit, pořádat hromadné akce nebo budovat myslivecká zařízení. A to znamená citelný zásah do vlastnických práv majitelů některých vlčnovských zahrad, na kterých se také má nová přírodní památka rozprostírat. Obyvatelé Vlčnova proto sepsali petici a poslali ji do Zlína. "Lidé samozřejmě chtějí tyto zahrady využívat, sadit tam trnky, rekreovat se. Pokud bychom měli dodržet dikci zákona, po vyhlášení by si sem děti nemohly ani pozvat kamarády, postavit stan a opéct špekáčky," kroutí hlavou vlčnovský starosta Jan Pijáček, který připojil svůj podpis na petiční arch.
To samé udělali i manželé Chvilíčkovi, kteří vlastní na vlčnovských stráních zahradu. "Zajímalo mě, jestli se budu muset dotazovat úřadu předtím, než si na vlastní zahradě rozdělám oheň. Na to mně nedokázali odpovědět, jen mě odkázali na webové stránky.
Zatím tedy nevíme, jak nás to omezí. Ale dá se předpokládat, že nic plusového nám vyhlášení přírodní památky nepřinese," uvedla Věra Chvilíčková.
V případě, že by úřad vyhlášení přírodní památky schválil, nemohla by obec na daném území třeba ani zpevnit stezku pro cyklisty. Musela by pravděpodobně též skončit pravidelná setkání na místě, kde stával zámeček Pepčín. Jde totiž o masovou akci. A neuskutečnila by se ani plánovaná stavba rozhledny v dané lokalitě na drslavickém katastru. "Kraji vytýkáme především to, že záměr nekonzultoval se starosty obcí a obeslal stovky vlastníků pozemků. Situaci společně s Vlčnovem a Veletinami sledujeme, minulý týden jsme od úřadu dostali odpověď v pozitivním duchu. Snad by tedy mohlo dojít k nějakému uspokojivému řešení," věří první muž obecního úřadu v Drslavicích Rostislav Mihel.
Své připomínky krajským úředníkům zaslali také členové mysliveckého sdružení Havřice - Obora. Plánovaná přírodní památka zasahuje do jejich honitby asi 180 hektary. "V předkládaném dokumentu není také jasně stanoveno, jakým způsobem bude nadále prováděno myslivecké hospodaření v dané lokalitě. Tedy zda, kde a jak bude možno zvěř přikrmovat nebo provádět výkon mysliveckého práva při lovu zvěře," konstatoval hospodář havřických myslivců Jaroslav Hráček. Myslivci potom podle něj zásadně nesouhlasí s tvrzením úřadu, že jsou tam vysoké stavy srnčí zvěře. Sdružení podle Hráčka naopak udržuje její normované stavy.
Cílem ochrany asi dvousethektarové plochy je podle úředníků zachování příznivého stavu porostů. Na daném území se vyskytují širokolisté suché trávníky, dubohabřiny, jasanovo­olšové luhy a doubravy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.