Přihlásit

Záchranná stanice hledá adoptivní rodiče pro orla mořského (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vendolí
Záchranná stanice má nového obyvatele. Orel mořský už tady zůstane. Po otravě má poškozená játra.
Orel mořský je největším orlem v Evropě a největším dravcem, který žije v České republice. "Je to kriticky ohrožený druh. V republice žije pouze kolem čtyřiceti hnízdících párů," vysvětlil vedoucí stanice Josef Zelený. Bohužel i tento krásný pták, který má rozpětí křídel až dva a půl metru, má nepřátele. Přesvědčili se o tom sami záchranáři.

Otrávená návnada
Před nedávnem volali do stanice lidé, že se u přehrady v Letovicích pohybuje velký pták. "Na místě jsme zjistili, že jde o vzácného orla mořského. Je to zhruba rok stará samice," uvedl Josef Zelený.
Někdo chtěl dravce otrávit. Okamžitá léčba orla z otravy dostala, ale následky má trvalé. "Má poškozená játra. Do přírody se tedy už vrátit nemůže. Po zbytek života mu budeme podávat podpůrná léčiva," upřesnil vedoucí záchranné stanice.

Potřebují voliéru
Zvířecí záchranáři nyní řeší problém. "Potřebujeme pro orla co nejdříve postavit velkou voliéru, aby se mohl prolétnout a také vykoupat," podotkl vedoucí stanice.
Pořízení nové voliéry vyjde minimálně na deset tisíc korun. "Byli bychom rádi, kdyby se našla nějaká firma nebo jiný dobrodinec, který by orla mořského adoptoval. Moc by nám to pomohlo," řekl Josef Zelený. Další peníze budou potřebovat i na léky a potravu pro vzácného ptáka. Orlí holka váží sedm a půl kila a spořádá poměrně hodně masa. "Denně dostává více jak kilo rybího masa, ale také jednodenní kuřata," popsal jídelníček Josef Zelený.

Žádají o výjimku
Aby mohl tento vzácný pták zůstat ve stanici, požádali záchranáři o udělení výjimky od Pardubického kraje. "Tuto výjimku máme na všechny chráněné živočichy," poznamenal Josef Zelený. Pokud by se tedy někdo snad domníval, že když najde zraněného dravce, může se o něho starat doma, je na omylu. Překračuje tím zákon.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.