Přihlásit

Mufloni sklízejí obilí i brambory. Je jich moc (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S divočáky škodí na polích také mufloni. Farmáře připravili o hektar pšenice, družstevníky o patnáct. Ti chtějí náhradu.

STRAKONICKO
Jeli zkontrolovat obilí, jestli je zralé na kombajn, a zjistili, že už část zpustošilo mufloní stádo. "Letos se nám to stalo prvně. Do hektaru pšenice k vymlácení nebylo nic. Spásli, rozdupali a polehali ji mufloni," říká soukromý zemědělec z Mnichova Vladimír Vojta. Teď se s myslivci domlouvá na náhradě škody.
Třebohostičtí zemědělci jsou na tom ještě hůř. Od pojišťovny Mysliveckého sdružení v Mečíchově čekají náhradu za 15 hektarů. "Každý rok jsou někde škody, protože muflonů je moc. A neškodí jen v obilí, berou všechno, i brambory a kukuřici," říká agronom družstva Miloslav Kořán.

Polní práce jsou vniveč
Hektar pšenice vychází z její ceny na trhu. Letos kolem 20 tisíc. Práce s obděláváním polí v tom ale započtená není. Agronom Kořán si myslí, že je třeba snížit početní stavy této zvěře. "Tohle nejde dlouho tolerovat. Takové nemohou mít myslivci ani normované stavy na své honitbě," pochybuje. V katastru nejméně osmi vesnic v západní části okresu se přesouvá trojí stádo. Tak třísethlavé, i když jsou to jen odhady, protože stáda najednou nikdo nespočte ani společně nevyfotí.
O přemnožených muflonech nechtějí myslivci mluvit. Zvěř patří státu a každý povolení k odstřelu trofejních samců nedostane. Letos ho získalo sdružení Mnichov-Krty.
"S podmínkou maximálně šetřit březí samice. Trofejovou zvěř nelze lovit, protože honitba nemá stanovené minimální a normované stavy této zvěře. Ty mají jen katovičtí myslivci," uvádí mluvčí Irena Malotová informaci z oddělení myslivosti odboru životního prostředí strakonické radnice. Na Katovicku ale škody od zvěře nemají. Oblast s muflony oficiálně kraj nezřídil. "Tudíž nejsou určené ani normované stavy této zvěře v ostatních honitbách," dodává mluvčí.
Odlov je možný od 1. srpna do 31. prosince. Bez povolení především samic a muflončat do dvou let věku. U přemnožení a doložených škod může být povolený celoročně. Není ale jednoduchý. Myslivec se může ke stádu přiblížit nanejvýš na 150 metrů, jak ho ale zbystří vodící muflonka, stádo se dá na útěk. Ve vzrostlé kukuřici nemá střelec šanci.
Mufloni v této části okresu nebyli podle pamětníků vždycky. Původně si myslivci v Katovicích založili obůrku s 20 kusy v Kněží hoře, postupem let začala zvířata žít ve volné přírodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.