Přihlásit

Policisté vyrážejí na hony (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci kontroly vítají, jsou prý přínosné

Klatovsko
Tradiční myslivecké hony a naháňky na Klatovsku se už blíží. Na některých místech regionu už dokonce odstartovaly. A se začátkem honů zahajuje také jako každý rok Policie ČR i kontroly lovců přímo v terénu.
"Tyto kontroly vítáme, jsou přínosem k větší bezpečnosti všech účastníků honů," říká jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin.
Myslivci i honci se snaží, aby jejich společné střelecké akce byly bezpečné, a proto například stále častěji používají reflexní proužky na oblečení a kloboucích a nebo používají reflexní oblečení.
To by mělo zabránit možným nehodám, jako bývají stále častější případy postřelení myslivce na honu a podobně. I tyto případy se už v minulosti na Klatovsku staly, například v loňském roce, kdy odražená kulka poranila myslivce ve Skelné Huti u Chudenína. "Reflexní pruhy na oblečení a nebo oblečení tohoto druhu je při honech moc dobré. Alespoň je vidět, kde se kdo pohybuje a kde kdo stojí. Na zvěř to nemá žádný účinek, protože vidí černobíle," vysvětluje předseda Mysliveckého sdružení v Měčíně Jan Kantor.
V Plánici už považují kontroly policistů před honem za naprosto samozřejmou věc. "Kontroly policisté provádějí namátkově každý rok. Na mysliveckých honech nám kontrolují například doklady nutné k držení a nošení zbraně, zbrojní průkaz, zbrojní průvodní list, průkaz zbraně, lovecký lístek, doklad o pojištění pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu práva myslivosti, požívání alkoholických nápojů před honem nebo v průběhu honu, technický stav používaných zbraní a podobně," informuje místopředseda Mysliveckého sdružení v Plánici Milan Vojta.
S kontrolami na hlášených honech se setkali už i myslivci v Měčíně. "Nám dokonce už přišli policisté na kontrolu i po honu do hospody," potvrdil Kantor.
Policisté provádí kontroly na honech už několik let, ale na Klatovsku zatím nezjistili žádné závažné prohřešky. 
"Dosud byly řešeny jen drobné závady a nedostatky, které byly na místě vyjasněny a odstraněny," říká policejní mluvčí Hana Kroftová. V uplynulých letech policisté na Klatovsku nezjistili při namátkových kontrolách myslivců žádného vlastníka zbrojního průkazu, který by před zahájením mysliveckého honu požil alkoholické nápoje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.