Přihlásit

V nedalekém Hubertusburgu navštivte výstavu pro milovníky honů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sasko
"Královská lovecká rezidence Hubertusburg a mírová smlouva z roku 1763" se nazývá výstava, kterou navštívilo již 50 tisíc lidí a kterou díky tomuto návštěvnickému zájmu organizátoři prodloužili až do 3. listopadu 2013. Poté bude zámek Hubertusburg pro veřejnost kvůli probíhajícím rekonstrukcím opět uzavřen.

Výstava, jejímž cílem je vrátit někdejší slávu a kulturně-historický význam této bývalé královské lovecké rezidence do povědomí veřejnosti, se koná u příležitosti 250. výročí Hubertusburského míru (německy Hubertusburger Frieden).
Je umístěna v tzv. vznešeném patře (Piano nobile či také Beletage) a věnuje se historii dvorního lovu a loveckých zbraní v době baroka v Sasku. Konkrétně jde o tzv. parforsní hon (předem připravená štvanice).
Na příkladu vybraných zbraní a dalšího loveckého náčiní je názorně vidět rozdíl mezi epochami kurfiřta Johanna Georga II. (česky Jan Jiří II.) a kurfiřta a krále Augusta III.
Dalším klíčovým aspektem rozsáhlé výstavy je připomenout někdejší vrchol rozvoje dvorské hojnosti, rozmařilosti a přepychu.

Saské Versailles
Výstava se koná v šesti místnostech, které pro ni byly speciálně zařízeny. Většina zámeckých interiérů zatím není zrekonstruována. Hubertusburg, největší zámek v Sasku a největší lovecký zámek v Evropě, bývá kvůli své architektuře nazýván "saským Versailles". Po dlouhých 250 let nebyl přístupný veřejnosti.

Informace o výstavě a zámku
Schloss Hubertusburg
04779 Wermsdorf
Výstava "Královská lovecká rezidence Hubertusburg a mírová smlouva z roku 1763"
Termín: do 3. listopadu2013
Otevřeno: denně 10.00 18.00 hodin
Vstupné: 5 / 4 eura, do 16 let zdarma, skupinové slevy (od 10 osob)
Více na: www.skd.museum/hubertusburg

Hubertusburg v číslech
Zámek stojí na ploše větší než 8300 metrů čtverečních (vnější rozměry 100 m x 83 m).
Zámecký kostel zabírá tři podlaží ve východním křídle zámecké budovy. Jeho celková výška činí 27 m.
Zámecký komplex má více než 500 oken.
Na zámku je v současnosti asi 170 pokojů (což není původní číslo, v pozdějších přestavbách byly velké místnosti účelově rozděleny na menší).
Zahrada zámecké kuchyně se rozkládá na ploše o velikosti zhruba 30 000 metrů čtverečních.
Celková výměra pozemku je větší než 150 000 metrů čtverečních.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.