Přihlásit

Zahrádkáře terorizují divoká prasata. Obec už hledá řešení (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obyvatelku Královského Poříčí překvapila ráno na zahradě spoušť od hladových divočáků

Královské Poříčí
Lucii Gregorovou vzbudil včera nad ránem štěkot psů na zahradě. Nevěnovala mu pozornost: je zvyklá, že za plotem občas procházejí divoká prasata. Jaké ale bylo ráno její překvapení, když vyšla z domu a uviděla na zahradě spoušť. Prasata tentokrát pronikla na její pozemek a rozryla velkou část zahrady. Obec se snaží situaci postupně řešit.
"Pes poprvé začal štěkat někdy kolem 2. hodiny po půlnoci," vypráví Lucie Gregorová. "Šla jsem ho ale odvolat, myslela jsem, že se jen rozčiluje nad prasaty za plotem," říká. "Když jsem ráno vyšla před dům, byla skoro celá zahrada zrytá. Prasata si evidentně nějak s oplocením poradila," popisuje Gregorová. "Díru v plotě jsem ale nikde nenašla. Jak to budeme řešit, zatím nevím. Podobné problémy má ale v Královském Poříčí více lidí. Dobré reference jsme slyšeli na odpuzovací sprej. A také budeme muset zahradu znovu srovnat a osít," dodala.
"Za poslední dobu evidujeme větší množství stížností. Dokonce se zdá, že jde o celorepublikový problém," komentuje Michal Skýba, starosta Královského Poříčí. "Proto jsme už podnikli některé kroky k řešení. Minulý týden jsme podali žádost na odbor životního prostředí v Sokolově, abychom mohli černou zvěř odchytávat," sdělil starosta. "Čekáme tedy na rozhodnutí. Mezitím jsme také kontaktovali dva místní myslivce. Ti souhlasili, že by eventuálně mohli odchyt prasat provést," dodal starosta s tím, že sama obec má na zlepšení situace zájem.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Sokolov Františka Bejčka je řešení především v kompetenci myslivců, ale i samotných poškozených. "Takzvané pachové ohradníky, které se prodávají ve sprejích, jsou samozřejmě jednou z možností, jak pozemek před divočáky ochránit," vysvětluje Bejček. "Prasata odrazují celkem spolehlivě, jejich nevýhodou ovšem je, že dost zapáchají i lidem. Především by se chataři a zahrádkáři měli vyvarovat vyhazování odpadu v blízkosti zahrádek," říká. Podle něj by lidé měli pro kompost volit odlehlejší místa. Právě tento odpad totiž prasata jakožto pochutina láká. "Myslivci by se pak měli postarat o to, aby prasata měla krmení jinde, a nemusela se tak vydávat za potravou do osídlených oblastí. V místech, kde je černé zvěře nadbytek, je pak možností i cílený odchyt," tvrdí Bejček. Problému s prasaty je si obecně vědom. "Můj kolega se například nedávno srazil s dvěma kusy, co přebíhaly silnici. To je samozřejmě nebezpečné," připouští. "Potíž je i s tím, že se prasat lze jen velmi těžko zbavit a máloco je odradí. Jinému známému dokonce divočáci zabili a snědli psa, který původně měl pozemek hlídat," uzavřel František Bejček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.