Přihlásit

Dravci opět míří na zámek. Letos ale setkání ovlivní úbytek zvěře (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opočenský zámek bude od čtvrtka znovu hostit již 46. ročník Mezinárodního setkání sokolníků

Opočno
Obdivovatelé dravých ptáků a lovu se můžou od čtvrtka do neděle přijít podívat na tradiční Mezinárodní setkání sokolníků na opočenském zámku. Letos jde již o šestačtyřicátý ročník, organizovaný Klubem sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty.
Setkání bude zahájeno ve čtvrtek ráno na nádvoří opočenského zámku. Pak se lovecké skupiny rozjedou do honiteb jednotlivých mysliveckých sdružení v okresech Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Hradec Králové a Pardubice. Návštěvníci by určitě neměli chybět v sobotu v deset hodin dopoledne na Vodětínském kopci za Opočnem. Budou tady mít možnost zhlédnout výcvik a letové ukázky dravců v podání profesionálů.
"Akce je pokaždé velmi atraktivní pro děti, které uvidí dravce zblízka, na řadu z nich si budou moci sáhnout a sokolníci jim vysvětlí, jak se s nimi zachází a loví," vysvětluje Petr Zvolánek, předseda Klubu sokolníků.

V lesích a na polích ubývá drobné zvěře
Sokolnické skupiny, které jsou sestaveny podle druhu dravců, budou mít k dispozici tři dny plné lovu. K vidění budou jestřábi, orli, sokoli, rarozi i káně Harrisovy a rudochvosté z Ameriky.
Kromě českých sokolníků se do Opočna sjedou majitelé dravců z Polska, Maďarska, ze Slovenska a z Rakouska. Celkem se bude povětřím vznášet na 110 dravců, z čehož většina je ze zahraničí.
"Už tak je to obrovský počet lovících dravců a připravit všechny honitby při dnešním úbytku drobné zvěře je složité," zoufá si Petr Zvolánek.
Kromě větších predátorů je ohrožuje především moderní zemědělská produkce a rušný provoz na silnicích, křižujících kraj. To je také důvod, proč sokolníci musí jezdit na lov třeba až na Pardubicko.
Po každém loveckém dni bude následovat večerní výřad na nádvoří zámku. Jde o prastarý myslivecký obyčej, kdy se vzdává pocta ulovené zvěři.
Vše se přitom bude dít při sporém osvětlení z arkád zámku a za zvuků fanfár loveckých rohů. Tato kouzelná atmosféra přiláká každoročně stovky lidí a jinak tomu pravděpodobně nebude ani letos.

Večerní výřad jako z pohádky
Minulý rok se ulovilo kolem sto padesáti kusů zvěře, letos by to mělo být podle odhadů Petra Zvolánka méně právě z důvodu snížení počtů bažantů a zajíců.
Mezi ulovenými kousky by ovšem neměli chybět zajíci, bažanti, divoké kachny a pokud se budou činit i orli skalní, tak se může objevit i liška nebo lehčí kusy srnčí zvěře.
Jak potvrdil Josef Jirák, kastelán opočenského zámku, akce neovlivní zdejší standardní provoz a prohlídky budou probíhat podle návštěvního řádu. V týdnu na objednávku, v sobotu a v neděli volně od devíti do šestnácti hodin.

***
Program setkání
Čt v 10 hod. zahájení
Čt, Pá, So v 19 hod. výřady na nádvoří zámku
So v 10 hod. ukázky výcviku dravců pro veřejnost na Vodětínském kopci
Čt, Pá, So v 10.30 až 11 hod. odjezd do honiteb, lovy
So v 20 hod. společenský večer v hotelu Holub

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.