Přihlásit

Policie bude i letos provádět kontroly myslivců na honech (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prověrky se zaměří na doklady, technický stav zbraní i na to, zda lovci nepožili alkohol

Východní Čechy
Policisté i letos připravují preventivní kontroly myslivců na honech. Prověrky se zaměří především na kontrolu veškerých dokladů potřebných k lovu zvěře, technický stav zbraní i na to, zda myslivci před začátkem honu či během něj nejsou pod vlivem alkoholu.

Jen jeden případ požití alkoholu
Namátkové kontroly se konají každoročně, v Královéhradeckém kraji však počty odhalených přestupků nejsou příliš velké. Podle policejních statistik se loni uskutečnilo 228 dohledových akcí, z toho 62 bylo zaměřeno na dodržování povinností při mysliveckých honech. Pouze jeden přestupek se týkal požití alkoholu, ve třech případech policie našla nezabezpečenou zbraň.
"Myslivci o prověrkách vědí a dávají si pozor," řekl vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Miroslav Kříž. Podle něj si myslivecká sdružení zpravidla provádějí vlastní kontroly ještě před příjezdem policie, aby se pak hon nezdržoval.
Policisté v Pardubickém kraji mají podobnou zkušenost, pod vlivem alkoholu však žádného myslivce nepřistihli. "Vloni jsme zaznamenali jen dva přestupky na Pardubicku, v obou případech u sebe lovci neměli průkaz o zbrani. Řešilo se to domluvou na místě a mírným postihem," řekla mluvčí Eva Maturová. Připomněla, že v minulých letech myslivci například brávali na hony děti. "To už se nestává," podotkla.

V průkazech bývají nedostatky
Častým přestupkem prý bývá to, že si myslivci nevezmou zbrojní průkaz nebo opomenou nějakou změnu, kterou je do dokladu potřeba zanést. Miroslav Kříž upozornil zejména na povinnost nahlásit do deseti pracovních dnů například změnu místa pobytu držitele a odevzdat původní doklad, protože se po změně stává neplatným.
"Lidé, kteří to opomenou, se vystavují zbytečnému postihu za přestupky ve správním řízení ve věci odnětí zbrojního průkazu," varoval Kříž.

Mrtví na honech
Na tradičních honech v Česku každoročně zahyne několik myslivců. V Královéhradeckém kraji policisté loni v prosinci vyšetřovali případ muže, kterého krátce po skončení honu u Sendražic zranila střela. Myslivec na následky zranění později zemřel. Policie tehdy uvedla, že si střelné poranění pravděpodobně způsobil sám. Policie u něj ani u ostatních účastníků honu nezjistila požití alkoholu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.